Pagrindinis šio uždegimo kaltininkas yra ūmi kvėpavimo takų virusinė infekcija. Ir tik 10 proc. atvejų uždegimo sukėlėjas būna ne virusas, o bakterijos – streptokokai, stafilokokai, pneumokokai, hemofilinės lazdelės ar kiti mikroorganizmai.

Atsargiai: mikoplazma!

Pavyzdžiui, tokie, kaip mikoplazma. Šis sukėlėjas, pažeidžiantis plaučių jungiamąjį audinį, sukelia ilgai trunkantį lėtinį kosulį, kuris gali trukti netgi kelis metus, rašo „Argumentai ir faktai“. Respiratorinė mikoplazmozė yra labai panaši į gripą ar virusinę kvėpavimo takų infekciją. Tik štai gydymas, kuris skiriamas sergant gripu ar virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, šiuo atveju būna neefektyvus.

Pasigauti paplitusių virusinių infekcijų, dirginančių bronchų medį, galiam bet kuriuo metų laiku. Infekcijos yra tartum pasidalijusios sezonus į įtakos sferas: rudenį „kontroliuoja“ rinovirusai ir paragripo sukėlėjai, žiemą – gripo virusas, pavasarį – vadinamieji respiratoriniai-sincitiniai virusai bei adenovirusai.

Kiekvienas jų gali apimti jūsų organizmą lyg grandine – iš pradžių vieni, vėliau kiti. Štai ir būna taip, kad ūmus bronchų uždegimas gali kartotis 3-6 kartus per metus, sukeldamas niekaip kosėti nesiliaujančio žmogaus nuostabą: lyg ir gydėsi, o jokios naudos.

Medikų teigimu, jokios naudos ir nederėtų tikėtis, jei nedelsiant nepradedamas ūmios virusinės kvėpavimo takų infekcijos gydymas. Svarbiausia – neleisti uždegimui „nusileisti“ žemyn, nepražiopsoti akimirkos, kai virusai dar šeimininkauja nosiaryklėje sukeldami silpnumą, nuovargį, slogą, gerklės perštėjimą ir galvos skausmą.

Kaip? Intensyviai skalaujant sudirgintą gerklę šiltu spiritinio medetkos, eukalipto ar ramunėlių ekstrakto tirpalu. Ši paprasta procedūra gali sukelti juntamą poveikį. Bet tik su viena sąlyga: jei gerklė bus skalaujama kas valandą ar bent jau kas dvi valandas, kaskart panaudojant ne mažiau nei stiklinę gydomojo tirpalo.

Nepamirškite ir garų inhaliacijų. Kuo kvėpuosite - bulvių garais ar verdančiu užlietos validolio tabletės garais – visiškai nesvarbu. Ir viena, ir kita procedūra žymiai pagerina jūsų savijautą.

Pirmosios gydymui itin svarbios dienos praleistos?

Laukite kosulio. Sausas, dirginantis, deginantis kosulys – pažeistų trachėjų požymis. „Sudrėkęs“ ir „suminkštėjęs“ kosulys byloja apie proceso išplitimą į kvėpavimo takų gilumą. Paprastai šiuo metu pradedamas atkosėti nedidelis kiekis gleivėtų išskyrų ir juntamas skausmas krūtinės ląstos apačioje.

Pasak medikų, skausmas yra visai natūralus: nuo kosulio priepuolių mėšlungiškai susitraukinėja diafragma ir nukenčia aplinkiniai raumenys.

Tarp kitko, patiems ligoniams nuo tokių paaiškinimų nei šilta, nei šalta. Vos pajutus nemaloniu pojūčius, kosulio nukankinti piliečiai pradeda skambinti visais pavojaus varpais ir lekia pas pirmą pasitaikiusį vaistininką su prašymu: „Duokite man ką nors nuo kosulio!“. Ir tai – lemtinga klaida, taip žmogus pasmerkia save dar didesnėms kančioms. Esmė tame, kad vieni vaistiniai preparatai yra skirti kosuliui drėkinti, sekretui skystinti, o kiti – kosulio centrui slopinti.

Kai bronchai užkimšti juose susikaupusio glitaus gleivėto sekreto, jiems sunku dirbti. Dėl to mes ir kosėjame – stengiamės atlaisvinti užkimštą erdvę, svarbiausia, ką būtina daryti šiuo periodu – skystinti sekretą ir energingai jį iškosėti.

Bet kaip tai padaryti, jei vietoje preparato, lengvinančio atsikosėjimą, išgėrėte vaistą, kuris slopina kosulio refleksą? Užsiėmus savigyda galima nesunkiai sukelti gleivių susilaikymą bronchuose. Po kurio laiko uždegimas su kosuliu grįš pas jus nauja jėga.

Vaistai ne pagal paskirtį

Kita paplitusi klaida – visiškai netvarkingas antibiotikų ir sulfanilamidų vartojimas. Įvertinus tai, kad dauguma bronchitų yra sukeliami virusų, o šie vaistai virusų visiškai neveikia, tokio gydymo poveikis būna visiškai priešingas ne tikimasi: netvarkingas antibiotikų vartojimas silpnina imuninę sistemą, o dėl to ši niekaip nesugeba įveikti ligos.

Dar vienas patarimas: vartojant atsikosėjimą lengvinančius vaistus, gerkite kiek įmanoma daugiau skysčių, kad būtų kuo „skiesti“ bronchų sekretą, nes kitaip šie vaistai nebus efektyvūs.

Dabar aišku, dėl ko sergant bronchitais ir kitomis su kosuliu susijusiomis ligomis taip svarbu laikytis gydytojų rekomendacijų? Tik jie gali kvalifikuotai įvertinti jūsų būklę ir skirti tinkamą gydymą.

Lapeliai ir šaknelės

O štai pagreitinti savo sveikimą galime ir patys. Įveikti bronchitą padės gausus skysčių vartojimas, maistas, kuriame daug vitaminų, riebi žuvis (sardinės, skumbrės, plekšnės, lašišos), neriebi mėsa, moliūgų sėklos. Ir, be abejo, sena gera fitoterapija. Kai kuriais atvejais tinkamai parinktos gydomosios žolelės veikia efektyviau už preparatus iš vaistinės, nes jų poveikis yra kompleksinis, ne tik lengvinantis kosulį, bet ir slopinantis gerklės bei trachėjos gleivinės uždegimą, gerina bronchų sekreto savybes.

Viršutinių kvėpavimo takų gleivinių uždegimą slopina ir jas apsaugo vaistinės svilarožės šaknys, lapai bei žiedai, saldymedžio šaknys, tūbės lapai ir žiedai, pušies pumpurai, pelkinio viržio žolė.

Specialistų komentaras

Gleivių išsiskyrimą gerina siauralapio termopsio žolė ir šaknys, raktažolės žiedai ir lapeliai, trispalvės našlaitės žolė, anyžiaus vaisiai ir sėklos, šalpusnio lapai ir žiedai.

Bronchiolitiniu, bronchų spindį didinančiu, kvėpavimą lengvinančiu poveikiu pasižymi asiūklinės ir dvivarpės efedros žolė, saldymedžio šaknys, trispalvės našlaitės žolė, pankolio vaisiai, putokšlės šaknys. Gydymo šių augalų nuovirais ir užpilais trukmė – 6-8 dienos.

Įsiminėte? Veikite! Ir jei viskas gerai, tai jau po poros savaičių pamiršite apie varginantį kosulį. Tačiau jei nepaisant visų priemonių, kurių imsitės, būklė negerės, tai laiko tempti neverta. Išsitirkite. Geriausia – specializuotame ligoninės pulmonologijos skyriuje, kur yra visos sąlygos atlikti ne tik rentgenoskopiją ir bronchoskopiją, bet ir mikrobiologinius bei citologinius gleivių tyrimus. Bronchito geriau neapleisti.

Kančių kronikos

JAV mokslininkai išsiaiškino, kas sukelia lėtinį kosulį. Pasirodo, kad 41 proc. atvejų kosulys būna susijęs su stiprios slogos pasekmėmis, kuomet dalis nosiaryklės gleivių patenka į gerklę, 24 proc. atvejų – su astma, 21 proc. – su gastroezofaginiu refliuksu, kuomet į stemplę išstumiamas skrandžio turinys.

Tik 5 proc. žmonių, medikų teigimu, kosi dėl lėtinio bronchito. O štai dviems pacientams, kurie dalyvavo tyrime, lėtinio kosulio priežastis buvo šalutinis vaistų nuo hipertenzijos poveikis.

Daktaras pipiras

Daugelis prieskonių padeda apsisaugoti nuo kosulio. Raudonasis ankštinis pipiras sukelia prakaitavimą ir palengvina gleivių išsiskyrimą.

Gvazdikai – nuostabi priemonė nuo skausmo, malšinanti kosulį ir slogą.

Viršutinių kvėpavimo takų susirgimus gydo imbieras. Jo galima dėti ir į konditerinius kepinius, ir į pagrindinius patiekalus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją