Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Netikėta žinia apie mylimo žmogaus praeitį, jo išgyventus santykius ir jų rezultatą greičiausiai jus ne tik nustebino, bet ir sukėlė nepasitikėjimą bei galybę klausimų apie tai, kas vyko visą tą laiką su jūsų santykiais, ar iš tikro esate jam tokia brangi, kaip tikėjotės. Ko gero, rašydama čia taip pat turėjote lūkestį kaip nors iššifruoti mylimo žmogaus poelgio motyvus, o gal net atrasti „teisingą“ atsakymą, kuris viską sudėliotų į savo vietas, grąžintų saugumą ir buvusią ramybę dėl bendrystės su draugu. Tačiau vargu ar galėsiu pateisinti jūsų lūkestį. Kodėl vaikinas slėpė tai, jog buvo vedęs ir turi dukrelę, vargu ar galėčiau atspėti. Kita vertus, vargu ar mano variantai kaip nors jums pagelbėtų.

Susidūrusi su pribloškiančia informacija, greičiausiai jaučiatės apgauta, gal net sukrėsta. Išoriškai tokia būsena pasireiškia noru susivokti, kodėl kažkas su jumis taip pasielgė, ką visa tai reiškia? Šie klausimai nusako, jog mintyse turėtas žemėlapis apie judviejų ryšį yra perbraižomas. Procesas yra pilnas nesaugumo, nežinios, bandymo kuo greičiau užpildyti atsiradusias spragas santykiuose, sumažinti patiriamą įtampą, o didžiausias visame tame esantis troškimas – kad viskas būtų kaip buvę, grįžtų į buvusias vėžes ir leistų gyventi, tarsi nieko nebūtų įvykę.

Jūsų draugas galėjo ilgai nepasakoti apie savo ankstesnį gyvenimą dėl daugelio priežasčių, kurių pagrindu neretai būna įvairios baimės, nepasitikėjimas, situacijos tikrinimas, neryžtingumas. Tačiau nereikėtų pamiršti to, jog jums galiausiai pasakė. Nuėjęs vienokį ar kitokį kelią, jis pranešė žinią, kurią taip ilgai dėliojo ir kovojo su savimi, kad ji būtų ne jo paslaptis, o jums abiem žinomas faktas.

Žinoma, būtų buvę kur kas lengviau, jei savo pasirinkimą likti ar ne kartu, būtumėte galėjusi daryti žinodama viską apie savo mylimąjį. Ir tai, jog jau sukūrus santykį yra kur kas sudėtingiau nuspręsti, ar galite priimti šitą mylimojo dalį, yra tiesa. Kita vertus, kiekvienas gyvena savo tempu ir vargu ar galime reikalauti, kad būtų kitaip, kad būtų lengviau ir paprasčiau.

Tai, ką galite daryti dabar, tai priimti, jog situacija pasikeitė. Tokia pozicija pareikalaus iš jūsų poros nemažai pokalbių, kad susivoktumėte, kas įvyko, kodėl būtent dabar, tik dabar. Tai yra proga ne tik paklausti savęs ir kito, ar jūs toliau renkatės buvimą kartu, bet ir laikas mokytis bendrauti, išdrįsti būti atviriems. Tik svarbu atminti, jog tiek, kiek karšta ir kaltinanti bus jūsų reakcija, gali būti pasiteisinimas kitam užsidaryti, patvirtinti savo baimes, jog iš tikro kitam yra nesaugu pasakyti savo slaptybes, jog jis elgėsi teisingai, taip ilgai slėpęs.

Taigi verta klausti savo draugo, tik uždavusi klausimą, leiskite jam atsakyti ir pabandykite išgirsti ne tai, kas kužda jūsų galvoje, o tai, ką nori pasakyti jis...

Vaida

Turite problemą, kuri neduoda Jums ramybės? Rašykite psichologui@delfi.lt. Atsakymai publikuojami DELFI Gyvenime (psichologai neatsakinėja asmeniškai).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)