Su obuoliais, moliūgais, bruknėmis ar kitomis rudens gėrybėmis, kvepiantys cinamonu ir vanile - pasidalinkite savo gardžiausiais atradimais su mumis ir kitais DELFI skaitytojais.

Pirmosios vietos nugalėtojui atiteks elegantiškas prieskonių grūstuvėlis.

Antrosios ir trečiosios vietos laimėtojus nudžiuginsime „Mano namų“ išleistomis knygomis „Įžymybių receptai“ ir „Receptai šeimai“.

Nesnauskite!

--------------------------------------------------------------------
SKAITYTOJŲ RECEPTAI
--------------------------------------------------------------------

Rudeninis pyragas

Tešlai:

100 g sviesto, 1 kiaušinis, 180 g miltų, 100 g cukraus, šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės, žiupsnelis druskos.

Įdarui:

1,5 kg moliūgo, 3 kiaušiniai, 120 ml riebios grietinėlės, 100 g rudojo cukraus (tinka ir paprastas), šaukštelis cinamono, pusė šaukštelio malto imbiero, žiupsnelis maltų gvazdikėlių.

Miltus sutrinti su sviestu (kambario temperatūros), įmušti kiaušinį, supilti cukrų, suberti žiupsnelį druskos, sudėti tarkuotą citrinos žievelę. Minkyti rankomis tol kol tešla pasidarys vientisa. Suformuoti rutulį suvynioti į plėvelę ir palaikyti šaldytuve apie 3 val. Išėmus iš šaldytuvo tešlą iškloti į kepimo formą.

Subadyti šakute, uždengti folija, įberti žirnių. Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Išberti žirnius, pagrindą atvėsinti. Moliūgą nulupti, pašalinti sėklas, supjaustyti minkštimą dideliais kubeliais. Juos kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 50 min.

Iškepusius moliūgo gabalėlius nusunkti, atvėsinti ir sutrinti. Pyragui reikia 2 puodelių moliūgų tyrės. Atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus suplakti iki standžių putų. Dubenyje sumaišyti moliūgų tyrę, grietinėlę, su cukrumi išsuktus kiaušinių trynius ir prieskonius. Sudėti baltymus ir gerai išmaišyti.

Supilti masę ant pusiau iškepusio pagrindo. Kepti iki 200 (mes kepėm 180) laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35 ar daugiau min. Apibarstyti cukrumi ir cinamonu ir pakepti 5 min. Atvėsinti, supjaustyti. Patiekti su plakta grietinėle (skanu ir be jos). Skanaus!

Dalia

-----------------------------------------------------------------------

Prancūziškas varškės pyragas

Tešlai:

200 g sviesto
0.5 stiklinės cukraus
vanilinio cukraus
2 stiklinės miltų

Įdarui:

0.5 kg varškės
3 - 4 kiaušiniai
0.5 stiklinės cukraus

(stiklinė 236 ml.)

Sviestą sutarkuojame, sumaišome su cukrumi ir miltais. Gaunasi tokia biri masė. Įdarui sumaišome varškę, cukrų ir kiaušinius.

Kepimo indą patepame sviestu, suberiame pusę miltų-sviesto-cukraus mišinio, išlyginame, ant jo užpilame varškę, o ant viršaus vėl miltų-sviesto-cukraus mišinį.

Kepti 190 laipsnių karštumo orkaitėje apie valandą.

Sniego pyragas

Pagrindui reikės:

340 g sausainių
175 g sviesto

Sausainius susmulkinti iki trupinių ir išminkyti su minkštu sviestu.
Masę iškloti formoje, aš naudojau 28 cm.

Įdarui:

grietinėlės 30% 400 ml
citrinos sultys ir žievelė
kondensuoto pieno 380 g

Grietinėlę išplakti iki standumo, rankom sukant įmaišyti sutirštintą pieną, citrinos sultys ir žievelę.
Supilti ant sausainių masės.

Į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę dedame pyragą ir kepame tik 8 min. To pilnai pakanka.

Atvėsiname pyragą kambario temperatūroje ir dedame dvylikai valandų į šaldytuvą.

Taip dvylikai, per tiek laiko pyragas subręsta.
Išėmus puošiame pagal fantaziją arba skubame valgyti nepuoštą :)

4 kiaušinių
1 st. cukraus
1 st. miltų
1 šaukštelis gesintos sodos
4 obuoliai
250 g grietinės
žiupsnelis druskos

Trynius atskiriam nuo baltymų, ir išplakam juos su puse stiklinės cukraus.

Sudedame grietinę, įmaišome gesintą sodą ir viską gerai išplakame.
Suberiame miltus. Tešla turi gautis grietinės tirštumo ar vos tirštesnė.
Pilame ją į skardą išklotą kepimo popieriumi. Ant tešlos pripjaustome obuolių, dedame į orkaitę ir kepame 20 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Išplakame baltymus su likusiu cukrumi ir žiupsneliu druskos.
Ištepame pyrago viršų baltymais ir kišame į orkaitę dar 10 min.

Labai paprasta ir skanu!
Rekomenduoju!

Skanaus!!

Ilona

---------------------------------------------------------------------

Cinamonu kvepiantis obuolių trupiniuotis

Labai greitai ir lengvai pagaminamas pyragas, manau tinkamiausias kaip tik rudeniui, kai obuoliai pigūs, o kai kam ir nieko nekainuoja.

Reikia:

Trapiai tešlai

• 450 g. miltų (apie 3 stiklinių)
• 250 g. sviesto
• 2 v. šaukštų cukraus
• 1 a. šaukštelio druskos
• 6 v. šaukštų ledinio vandens

Obuolinei masei

• 5 6 vidutinių obuolių
• 3/4 stiklinės cukraus
• 2,5 a. šaukštelio cinamono
• 2 a. šaukštelių bulvių krakmolo
• 1,5 v. šaukšto sviesto
• 4 v. šaukštų vandens
• cukraus pudros pabarstymui

Pirmiausia pasiruoškite trapią tešlą.

Į persijotus miltus suberti druską, cukrų. Sviestą supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į miltus. Viską greitai suminkykite, pabaigoje įpilkite ledinio vandens ir suminkykite tešlą iki vientisos masės. Iš tešlos suformuokite du rutuliukus, vieną palikite šiek tiek didesnį, iš kurio iškočiosite parindą, suvyniokite į maistinę plėvelę bei atšaldykite. Dėkite į šaldytuvą bent 1 valandai, o geriausiai palikite per naktį.

Įdarui obuolius nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į puodą, įpilkite vandens, pridenkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 5 minutes. Po to suberkite cukrų, cinamoną dar patroškinkite apie 5 minutes, kol obuoliai sukris. Galiausiai krakmolą išleiskite keletuose šaukštų vandens, bei supilkite į obuolius, išmaišykite, nukelkite nuo ugnies, įdėkite šaukštą sviesto ir dar kartą gerai permaišykite, kad visi produktai susijungtų.

Atšaldytą didesnį tešlos rutuliuką iškočiokite apie 1/2 cm storio. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi bei įdėkite iškočiotą tešlos lakštą. Subadykite šakute ir kepkite įkaitintoje orkaitėje iki 180 °C apie 10 min. kad vos pagelstų.

Ant apkepto lakšto sukrėskite paruoštą obuolių masę bei ant viršaus užtarkuokite likusią atšaldytą tešlą.

Paruoštą pyragą dėkite į orkaitę ir kepkite dar apie 20 – 30 minučių kol paviršius gražiai paruduos.

Atvėsusį pyragą pabarstykite cukraus pudra.

Trapus slyvų – spanguolių pyragas

Reikia:

Pyragui

• 2 stiklinių miltų
• 1/2 stiklinės cukraus
• 1 a. šaukštelio kepimo miltelių
• 100 g. šalto sviesto + formai ištepti
• 1 kiaušinio
• migdolų esencijos

Įdarui

• slyvų
• spanguolių
• kristalinio rudojo cukraus

Trupinėliams

• 180 g.miltų
• 100 g. cukraus
• 100 g. sviesto
• cukraus pudros pabarstymui

Miltus sumaišyti su cukrumi bei kepimo milteliais. Sumaišyti su smulkiai pjaustytu sviestu, įmušti kiaušinį bei įpilti migdolų esencijos. Viską išmaišyti ir greitai suminkyti. Suvynioti į maistinę plėvelę bei padėti į šaldytuvą 30min. – 1 val. Išėmus iškočioti (apie 1/2 cm.) bei iškloti kepimo formą išteptą sviestu. Dėti į įkaitintą orkaitę, kepti kol šiek tiek pagels.

Išimti, pagrindą iškloti slyvų puselėmis, viduriukais į viršų. Užbarstyti spanguolėmis bei rudojo cukraus kristalais. 

Trupinėliams sumaišyti cukrų, miltus bei išlydytą sviestą (aš dėjau smulkiai pjaustytą), išmaišyti, palaukti kol atvės, sutrupinti ant pyrago paviršiaus ir toliau kepti apie 15 min. kol paviršius gražiai paruduos.

Pravėsusį pyragą apibarstyti cukraus pudra.

Slyvų pyragas su puriu baltyminiu sluoksniu

Reikia:


• 500-800 g. slyvų
• 1,5 stiklinės miltų
• 120 g. sviesto
• 3 v. šaukštų cukraus
• 3 kiaušinio trynių
• 1 a. šaukštelio kepimo miltelių
• 3/4 stiklinės smulkintų arba maltų migdolų
• keli lašeliai migdolų esencijos
puriam baltyminiam sluoksniui
• 3 kiaušinio baltymai
• 1/2 stiklinės cukraus
• žiupsnelio druskos

Į persijotus miltus sudėti gabalėliais supjaustytą sviestą, peiliu sukapoti sviestą į mažesnius gabalėlius, kai sviestas pasidengs miltų sluoksniu sudėkite likusius produktus ir greitai suminkykite tešlą.

Sudėkite nuplautas slyvų puseles (žievele į apačią). Slyvų kiekis priklauso nuo Jūsų, jei mėgstate labai daug – sudėliokite vieną prie kitos, jei mažiau – rečiau.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C, įdėkite paruoštą pyragą ir kepkite apie 15 min.

Likus 5 min. iki kepimo pabaigos (t. y. po 10 kepimo minučių) pasiruoškite baltymus. Kambario temp. baltymus išplakite su žiupsneliu druskos iki standžių putų, plakant sudėkite po vieną šaukštą cukraus. Plakite, kol baltymai taps standūs ir blizgūs.

Ant pyrago sudėkite išplaktus baltymus ir dar kepkite 180 °C orkaitėje, kol baltymai paruduos.

Štrudelis su obuoliais, razinomis bei spanguolėmis

Štrudelis kvepiantis rudeniu… pagalvojus apie študelį į galvą ateina tik viena mintis – obuoliai, cinamonas po trapiu tešlos sluoksniu… aš į savajį įbėriau dar razinų bei džiovintų spanguolių. Nors svarsčiau ar nevertėtų vietoj razinų įberti smulkintų riešutų…

Reikia:

• 100 g. filo tešlos
• 3-4 didesnių rūgštesnių obuolių
• 60 g. razinų
• 30 g. džiovintų spanguolių
• 50 g. cukraus
• 50 g. sviesto + 1 v. šaukšto
• 1 a. šaukštelio malto cinamono
• cukraus pudros pabarstymui

Obuolius nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Suberkite į puodelį kartu su razinom, spanguolėm cukrumi. Įmeskite vieną šaukštą sviesto ir pakaitinkite ant viryklės kol sviestas ir cukrus išsilydys. Obuoliai turi pasitroškinti, bet nevirsti į košę, dėl to patarčiau imti kietesnius, rūgštesnius obuolius. Baigiant troškintis obuoliams suberkite cinamoną, išmaišykite ir šiek tiek atvėsinkite.

Tuo tarpu filo tešlos lapus sutepkite plonu sluoksniu išlydytu sviestu. Ant paruoštų filo tešlos lakštų suverskite obuolių masę. Atsargiai užvyniokite kraštelius ir suvyniokite vyniotinį. Suvynioti bus lengviau jei filo tešlos lapus sudėsite ant kepimo popieriaus, tada jo pagalba lengvai suvyniosite į vyniotinį. Paviršių aptepkite sviestu, jo dėka kepant paviršius gražiai paruduos.

Vyniotinį įdėkite į kepimo popieriumi išteptą skardą. Dėkite į 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite kol paviršius paruduos.

Iškepusį štrudelį atvėsinkite, apibarstykite cukraus pudra.
Pjaustykite su duonai skirtu peiliu ir patiekite su ledais, saldžia grietine ar plakta grietinėle.

Pyragėliai, kvepiantys rudeniu…

Vieną žvarbią antradienio pavakarę, kai už lango pūtė žvarbus vėjas ir lijo lietus, pas mane namuose sklido obuolių, cinamono bei medaus aromatai… mmm… kas gali būti geriau už prišildytus namus, arbatos puodelį bei traškų pyragėlį…

Reikia:

• sluoksniuotos bemielės tešlos
• obuolių
• slysto medaus
• riešutų sviesto
• cinamono

Iš sluoksniuotos tešlos išspaudžiame norimo dydžio apskritimus (stiklinės ar formelės pagalba). Vietoj sluoksniuotos tešlos galite pasigaminti trapią tešlą. Obuolius nuplauname, nulupame, supjaustome ketvirčiai, išimame viduriukus ir supjaustome skiltelėm.

Ant apskritimo viduriuko užtepame riešutų sviesto (netepkite ant viso pagrindo, nes tada pyragėliai beveik neiškils), ant jo dedame obuolių skilteles ir dedame į įkaitintą orkaitę. Kepame kol pyragėliai įgauna tamsiai auksinę spalvą. Išimame, užpilame skysto medaus truputį bei pabarstome cinamonu.

P.S. Riešutų sviestą naudojau stambaus malimo, taigi gardžiai traškėjo ne tik sluoksniuota tešla, bet ir riešutų gabalėliai.

Ir Jūsų namai gali kvepėti rudeniu…

Galette su mėlynėm ir obuoliais

Reikia:

• 240 g. miltų
• 120 g. šalto sviesto
• 65 g. cukraus
• 5 – 6 v. šaukštų šalto vandens
• 3 obuolių
• 1/2 stiklinės mėlynių
• 1 trynio
• 4 v. šaukštų kristalinio cukraus

Miltus greitai suminkyti su šaltu sviestu, cukrumi bei šaltu vendeniu. Suminkytą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę bei padėti į šaldytuvą 30 min. o jei turit laiko galit palaikyti ir kelias valandas.

Atvėsintą tešlą iškočioti apie 4 mm storio apvalų blyną.Į trynį įpilti šaukštelį vandens, paplakti ir šepetėliu ištepti paviršių.
Obuolius nuplauti supjaustyti riekelėmis.

Ant blyno vidurio išdėlioti obuolius paliekant apie 3 – 4 cm. nuo kraštų. Apibarstyti mėlynėmis ir užlankstyti tešlos kraštelius.
Patepkite kiaušinio tryniu tešlos kraštelius ir viską apibarstykite kristalinio (stambiu) cukrumi.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C ir kepkite apie 30 min.
Iškeptą ir atvėsusią galette pabarstykite cukraus pudra.
Skanaus!

P.S. galettes galite gaminti su kuo tik norit – obuoliais, avietėm, kriaušėm, vyšniom, slyvom, agrastais ir pan. … labai skanu (deja, nespėjau nufottgrafuoti) su kriaušėmis, imbieru, graikiškais riešutais bei medumi.

Biskvitinis pyragas su kriaušėmis

Paprastas ir greitas pyragas su kriaušėmis, tačiau kriaušes galite pakeisti obuoliais.

Reikia:

• 3 kiaušinių
• 1 stiklinės miltų
• 1 nepilnos stiklinės cukraus
• 1 a. šaukštelio kepimo miltelių
• 1/2 a. šaukštelio vanilinio cukraus
• 4 kriauškių
• cukraus pudros

Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrum, palaipsniui supilti persijotus miltus sumaišytus su kepimo milteliais, viską išmaišyti iki vienalytės masės.

Kriaušes nuplauti, nulupti ir supjaustyti kubeliais ar skiltelėmis.
Kepimo formą (20 cm.) ištepti sviestu, dugną galima iškloti kepimo popieriumi. Supilti paruoštą masę. Ant viršaus išdėlioti kriaušių gabalėlius.

Paruoštą pyragą dėti į įkaitintą iki 180°C orkaitę ir kepti apie 30 min.
Geriausiai įsmeigti medinį pagaliuką į pyrago vidurį ir patikrinti ar pyragas jau iškepęs. Jei jis liks sausas – pyragas iškepęs
Atvėsusio pyrago paviršių pabarstyti cukraus pudra.

Skanaus!

Linkiu šiltų akimirkų saulėtą rudens popietę.
Neringa

--------------------------------------------------------------------

Auksinis obuolių pyragas

Reikės:

250g margarino (galima naudoti ir sviestą)
250g cukraus,
5 kiaušinių,
1 pakelio vanilinio cukraus,
350g miltų,
1 pakelio kepimo miltelių,
1kg obuolių.

Obuolius nuplauti, nulupti ir supjaustyti kubeliais (maždaug 1 cm dydžio, tačiau liniuote matuoti tikrai nereikia!

Margariną arba sviestą gerai išsukti su cukrumi (masė turėtų truputį pabalti). Tuomet sudėti kiaušinius, vanilinį cukrų, išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, suberti į margarino-cukraus-kiaušinių masę ir gerai išmaišyti. Tešla turėtų gautis kiek tirštoka. Į ją sudėti supjaustytus obuolius, viską sumaišyti.

Skardą (ar kepimo formą) gerai ištepti riebalais ir sukrėsti tešlą. Kepti apie 30 min 200°C orkaitėje (jei ant peilio galo nebelieka prikibusios tešlos - pyragas iškeptas). Jei norite, galite atvėsusį pyragą apibarstyti cukraus pudra.

Skanaus!

Milda

------------------------------------------------------------------

Netradicinis pyragas

Darganotą rudens vakarą gardūs kepiniai šildo ir maloniai nuteikia. Šis pyragas tobulas variantas nemėgstantiems saldumynų :)

Sudėtis:

tešla: sluoksniuota, 400 g
sviestas: 10 g
kiaušiniai: 3 vnt.
varškė: 450 g
tunas: konservuotas aliejuje, 1 indelis (apie 200 g)
špinatai: 2 saujos
česnakai: 3 skiltelės
alyvuogių aliejus: 3 šaukštai
pomidorų padažas: 2 šaukštai
fermentinis sūris: tarkuotas, 1 sauja
pomidorai: 5 griežinėliai
prieskoniai: įvairūs

Gaminimas:

GAMYBA:

Iškočioti tešlą. Išardomą torto formą patepti sviestu įkloti tešlą (kraštai turi likti nemaži, kad būtų galima užlenkti ant viršaus).

PIRMAS SLUOKSNIS:

Tuną nusausinti, patrint šakute, sudėti pomidorų padažą, pusę sūrio, sumaišyti ir paskirstyti ant tešlos, užberti dar trupučiu sūrio.

ANTRAS SLUOKSNIS:

Išplakti 2 kiaušinius, supilti į varškę. Česnaką sutrinti ir sumaišyti su aliejumi, sumaišyti su varške. Špinatus nuplikyti, nuimti kotelius ir taip pat sumaišyti su varške, įberti druskos, pipirų, žolelių, viską sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos žalsvos masės. Masę krėsti ant pirmojo sluoksnio, paskirstyti lygiai, įspausti pomidorų riekeles, užberti likusį sūrį. Gražiai aplankstyti tešlos kraštus ant viršaus, išplakti 1 kiaušinį, juo aptepti viršų ir kepti orkaitėje kol gražiai parus.

Gintarė

------------------------------------------------------------------

JOLANTOS trupiniuotis

Reikės:

2-3 kiaušiniai
100 g cukraus
150 g margarino
300-400 g miltų
0,5 arbat. šaukštelio sodos
truputi citrinos rūgštelės, vanilinio cukraus.
0,5 l uogienės(obuolienės, žalių trintų agrastų, ar kt. Galima dėti pjaustytus obuolius, pavasarį- rabarbarus.)

Darome taip:

Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių ir išplakame iki standžių putų su puse cukraus ir trupučiu rūgštelės.Atidedame i šoną.

Kiaušinių trynius išplakame su likusiu cukrum .Supilame išlydytą margariną.Dedame miltus ir viską plakame su mikseriu - jokių rankų!

Miltus dedame dalimis ir maišome tol, kol gaunasi smulkūs trupiniukai.
Skarda pavilgome aliejumi . Beriame 2/3 trupinių . Ant jų- uogienę ar obuolienę .Galima dėti pjaustytus obuolius,pavasarį- rabarbarus,pagardinus cukrumi ir cinamonu.

Kitas sluoksnis- baltymų putos. Ant viršaus - likę trupiniai.
Pyragą kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 180C laipsnių apie 30min.- kol gražiai apruduoja viršus.

Pyragą valgome su kava, arbata ir...gerais draugais :)

Jolanta

---------------------------------------------------------------

Purus slyvų pyragas

3 kiaušiniai,
120 g sviesto,
1 indelis kondensuoto pieno,
7 šaukštai miltų,
2 šaukšteliai kepimo miltelių,
6-8 didelės slyvos.

Sviestas, kiaušiniai ir kondensuotas pienas turi būti kambario temperatūros. Trynius atskirti nuo baltymų, baltymus dėti į šaldytuvą. Išsukti sviestą, mušti po trynį toliau sukant. Maišyti iki vientisos masės. Supilti indelį kondensuoto saldaus pieno ir išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, persijoti į tešlą.

Viską gerai išmaišyti. Išplakti labai gerai baltymus ir atsargiai įmaišyti į tešlą. Kepimo formą (geriausiai apvalią) ištepti sviestu ir pabarstyti miltais, supilti tešlą, išlyginti paviršių. Iš slyvų išimti kauliukus ir supjaustyti į 4 skilteles kiekvieną, išdėlioti ant tešlos neįspaudžiant. Kepti 175 laipsnių orkaitėje apie 30 min.

Ar iškepė, patikrinti dantų krapštuką smeigiant į pyrago vidurį. Jei tešla neprilipo, vadinasi pyragas iškepė. Dar labai skanu prieš kepant pabarstyti pyragą cukraus ir cinamono mišiniu. Pyragas labai minkštas ir purus, nerealiai skanus :)

Rita

-----------------------------------------------------------------

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją