Praėjusią savaitę socialliberalai su socialdemokratais pasirašė bendro veikimo susitarimą, kuriame įsipareigojo remti LSDP lyderio kandidatūrą į premjerus.

Socialliberalo Vaclavo Stankevičiaus paklaustas, kiek ministrų portfelių A.Brazausko Vyriausybėje gali tikėtis Naujoji sąjunga, A.Brazauskas sakė: "nematąs ypatingų priežasčių, kad reikėtų keisti socialliberalų ministrus".

Ligšiolinėje koalicinėje Vyriausybėje s ocialliberalai turėjo 6 ministrus - vidaus reikalų, užsienio reikalų, socialinių reikalų ir darbo, sveikatos apsaugos, žemės ūkio, švietimo ir mokslo. Likusius 7 ministrus buvo delegavę liberalai.

"Aš nematau reikalo daryti kokias tai revoliucijas", - NS frakcijoje sakė A.Brazauskas. Tačiau kandidatas į premjerus atsisakė konkrečiai įvardyti socialliberalams atiteksiančių portfelių skaičių, motyvuodamas tuo, jog atrodytų neetiškai, "kol dar nėra aišku, kas bus premjeras".

Socialdemokratinės koalicijos frakcija turi 48 narius, NS - 28 parlamentarus. NS lyderis, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas pagal Seimo Statutą jokiai frakcijai negali priklausyti.

Pagal šias atstovavimo Seime proporcijas, socialliberalų ministrų postų sumažėtų. Prieš dvi savaites ABrazauskas buvo pareiškęs, kad Naujajai sąjungai teks 4 ministrų postai.

Šiuo metu trys Seimo - NS, Socialdemokratinės koalicijos, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų - frakcijos, vienijančios 84 iš 141 parlamentaro, pažadėjo remti A.Brazausko kandidatūrą.

Tačiau balsavimo rezultatai gali skirtis, nes trys NS frakcijos atstovai yra sustabdę savo narystę frakcijoje, o be to, balsavimas gali vykti slaptai. V.Stankevičius po susitikimo teigė likęs nepatenkintas A.Brazausko atsakymu.

"Aiškiai matyti, kad prezidentas A.Brazauskas vengia tiesaus atsakymo", - sakė socialliberalas. V.Stankevičius teigė dar nesąs apsisprendęs, ar parems LSDP lyderio kandidatūrą.

Socialliberalas Vytautas Kvietkauskas prašė A.Brazausko pakomentuoti gandus, jog į Vyriausybę jis atsives "seną, bet patikimą gvardiją", klausė, ar tai nepaveiks informacinės visuomenės plėtros.

"Tų, kurie nepažįsta kompiuterio?", - replikavo juokais kandidatas, pažymėjęs, jog neketina susirinkti savo amžiaus ministrų. A.Brazauskui - 68-eri metai.

V.Kvietkauskas taip pat klausė A.Brazausko, ką jis manąs apie nuogąstavimus, jog socialliberalai "ištirps" Lietuvos socialdemokratų partijoje. "Čia žurnalistai išsigalvojo, kad partijos susilies, kad išnyks socialliberalai. Aš čia nematau pavojaus", - teigė A.Brazauskas.

"Mes turime gerbti vienas kito nuomonę, girdėti ją, nesielgti arogantiškai. Būna, kad vienas kitas pasikarščiuoja, bet čia jau to žmogaus, o ne partijos problema", - aiškino A.Brazauskas naujiesiems partneriams.

Paklaustas apie bendro darbo stabilumo garantijas, kandidatas į premjerus teigė, jog Lietuvai reikalingas stabilumas. "Mes juk negalime kas puse metų kaitalioti Vyriausybių", - pridūrė jis, pažymėjęs, jog per artimiausius metus tūrėtų būti priimti svarbūs sprendimai dėl Lietuvos integracijos į ES ir NATO.

Kandidato į premjerus atsakymu nebuvo patenkintas ir keturis klausimus uždavęs frakcijos valdybos narys Viktoras Uspaskichas.

Be kita ko, V.Uspaskichas, priminęs, jog socialdemokratai pritaria valstybės kontrolės išsaugojimui strateginiuose ūkio objektuose, klausė, ar A.Brazauskas pritariąs tam, kad pagal JAV bendrovės "Williams International" ir Rusijos bendrovės "Jukos" susitarimą, valstybė praras kontrolinį akcijų paketą "Mažeikių naftoje".

"Aš nesu kategoriškas šalininkas to, kad Vyriausybė turi laikyti kontrolinio paketo", - sakė A.Brazauskas. "Jeigu objektas dirba pelningai, į jį yra investuojama, tai valstybė pamažu gali atsisakyti savo akcijų", - pridūrė jis, pažymėjęs, jog laikosi tokios pačios nuomonės ir dėl "Lietuvos dujų" privatizavimo.

Susitikime su socialliberalais A.Brazauskas taip pat sakė nematąs prasmės mažinti apskričių skaičiaus, bet siūlė perduoti dalį jų funkcijų, pavyzdžiui disponavimą žeme, savivaldybėms.

A.Brazauskas žadėjo persvarstyti profesūros atlyginimus, apsvarstyti prekyviečių mokesčio panaikinimo galimybę, subalansuoti neigiamą prekybos žemės ūkio produktais balansą reguliuojant importą.

A.Brazauskas teigė iš principo pritariąs nacionalinės televizijos ir radijo abonentinio mokesčio įvedimui, bet pareiškė neįsivaizduojąs, kaip jį būtų galima įgyvendinti. Pirmadienį neeiliniame Seimo posėdyje šalies prezidentas Valdas Adamkus pristatė A.Brazausko kandidatūrą į premjerus.