„Šis konkursas – tai linksmas renginys, kuriame mažieji klaipėdiečiai turės galimybę pademonstruoti savo žinias apie burnos higieną, dantukų valymo įpročius. Tai ne tik proga vaikams rungtis dėl įvairių prizų, bet ir bandymas atkreipti dėmesį į Lietuvoje opią problemą – ne itin gerą vaikučių dantų būklę“ , - pasakojo Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro specialistė Diana Butkienė.

Lietuvoje atliktos epidemiologinės studijos rodo, kad 50 proc. trimečių vaikų jau turi sugedusius dantis (98 proc. šių dantų pažeidimų yra negydyti). Viena pagrindinių ankstyvojo vaikų ėduonies priežasčių nurodoma netinkama dantų priežiūra.

Specialistų teigimu, karieso ir dantų ligų paplitimą galima ne tik sumažinti, bet ir jo išvengti. Burnos higiena ir dantų švara padeda išsaugoti sveikus dantis. Tačiau, kaip rodo moksliniai tyrimai, daugelis vaikų nereguliariai valo dantis arba jų visai nevalo. Stomatologai rekomenduoja valyti dantis mažiausiai du kartus per dieną.

Dažniausiai dantys genda nuo apnašų, susikaupusių ant dantų ir tarpdančiuose. Jos susidaro iš maisto dalelyčių gleivių ir bakterijų.

Apnašose iš gliukozės gaminasi rūgštys, kurios pamažu ardo emalio paviršių, jei nepašalinamos nuo danties. Vaikučių dantukais pirmiausia turėtų rūpintis tėvai – mažyliai nesugeba kruopščiai ir tinkamai išsivalyti savo dantukų, todėl patiems mažiausiems vertėtų juos išvalyti.

Konkursas “Sveiki mano dantukai” įvyks lapkričio 5 d. (penktadienį) 10 val. Versmės pagr. mokykloje (I. Simonaitytės g. 2) . Konkurse dalyvaus 2 – 4 klasių moksleiviai. Laimėtojai Klaipėdos garbę gins Klaipėdos apskrities konkurse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją