Moterų, kurios nėštumo metu gyvena neskubėdamos, be streso, stengiasi daugiau ilsėtis ir anksti eiti miegoti, vaikai paprastai daug miega, beveik netrikdydami tėvų poilsio. Tiesa, to negalima pasakyti apie naktinių puotų mėgėjas. Juk kai kurioms būsimoms mamoms būdingas ir toks įprotis.

Pajutusios alkį vidury nakties, jos tuoj pat skuba jį malšinti. Galiausiai vaikas pripranta prie to, kad maistas patenka neįprastu laiku. Pripranta kartu su juo gauti papildomos energijos, kuri suteikia jam aktyvumo. Taigi geriau pakentėti. Na, blogiausiu atveju lengvai numalšinti kirminą – išgerti vandens ar sugraužti sausainį.

Jaunus tėvus dažnai suklaidina įsitikinimas, kad naujagimiai turi miegoti ištisomis paromis. O tai toli gražu ne visada atitinka realybę. Vaikas negali miegoti daugiau nei aštuonias-devynias valandas iš eilės, o kai kurie ir tiek neištempia. Jei vaikas pamigdytas aštuntą vakaro, ketvirtą ryto jis jau prabus – tai natūralu. Nors mamai atrodo, kad dar naktis.

Alkis

Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais vaikai prabunda naktį ir iš alkio. Paprastai kūdikiai reikalauja maisto kas tris valandas. Jei tik gimdymo namuose jų nepripratino prie ilgesnių intervalų. Todėl jie negali ištverti ilgos naktinės pertraukos. Kai kurie jų tada taip rėkia, kad negalima nuraminti niekaip kitaip, tik pamaitinus.

Visiškai negalima palikti vaiką verkti taip ugdant jo „charakterį“ ir siekiant atpratinti nuo blogo, mamos nuomone, įpročio valgyti naktį.

Vaikas juk prašo valgyti ne dėl kaprizų, o tiesiog jo tokie fiziologiniai poreikiai. Ir apskritai pirmaisiais metais reikia auginti atžalą kiek galima ramesnėje aplinkoje, nedirginant jo nervinės sistemos.

Reikia pastebėti, kad kai mama naktį maitina krūtimi, tai atneša naudos nei tik vaikui, bet ir jai pačiai. Tuo momentu moters hormoninis fonas išsilygina, išsiskiria tam tikrų hormonų, kurie raminamai veikia juos abu. Dėl to nei mamos, nei vaiko miego niekas netrikdo iki pat ryto. O emocinis ryšys, kuris užsimezga tarp mamos ir vaiko, maitinamo krūtimi, pagerina jos intuiciją.

Kai kurie vaikai ilgam išsaugo poreikį maitintis naktį. Tačiau jei vaikas ilgainiui pripranta prie vis didesnės ir didesnės pertraukos maitinant, jau trečią mėnesį galima pabandyti atsisakyti naktinio maitinimo. Su sąlyga, kad pats vaikas tam „neprieštarauja“. Tik štai po atsisakymo pieno kiekis ima mažėti, ir palaipsniui visai nustoja gamintis.

Žinoma, būna ir kitų priežasčių, dėl kurių vaikai blogai miega. Tačiau prieš skųsdamasi dėl to, kad mažylio neįmanoma paguldyti miegoti tinkamu laiku, mama pati turėtų atsakyti į klausimą, kada gi priprato eiti miegoti? Esmė ta, kad tik nedaug vaikų paveldi bioritmus, būdingus tėvui, dažniausiai jų vidinis laikrodis veikia taip, kaip mamos. Taigi jei mama artėjant nakčiai pajunta energijos antplūdį, nėra nieko keisto tame, kad ir jos mažylis naktį neužmiega.

Tačiau nebūtinai reikia su tuo susitaikyti. Pasistenkite kiek galima toliau atidėti miegojimo laiką. Tegu mažyliui jau ima merktis akys. Juk jau žinoma, kad akimirksniu užmigęs, jis greitai prabus, ir kad ir kaip sūpuosite, dar ilgai bandys jūsų kantrybę. Todėl pailginkite būdravimo laiką. Geriau su nedideliu fiziniu krūviu, kad mažylis pavargtų ir greičiau užmigtų visai nakčiai. Gerai su vaiku užsiimti gimnastika, suderinus ją su masažu. Čia nereikės ypatingo profesionalumo – tai tiesiog savotiškas vakarinis žaidimas, kuris suteiks vaikui malonumo.

Čežantis čiužinys

Blogo miego priežastimi gali tapti ir šiaudiniai ar žoliniai čiužiniai. Niekas nesiginčija dėl jų vertingumo ortopediniu požiūriu. Tiesiog jie triukšmingi: kai vaikas juda, girdimas čežėjimas. Paklokite įprastą vatinį, ir vaikas puikiai užmigs.

Miegoti trukdo sauskelnės

Vienkartinės sauskelnės, žinoma, patogios visais atžvilgiais. Tačiau ir jos gali sukurti problemą, jei jas naktį užmausite vaikui. Net specialios, naktinės. Miego metu žmogaus kūnas išskiria daugiau šilumos, ir drėgnose sauskelnėse sukuriama aukštesnė temperatūra. Nuo šilumos vaikas ima nerimauti ir galiausiai prabunda. Vienkartines sauskelnes geriausia naudoti pirmosioms trims-keturioms miego valandoms. O, tarkime, prieš mamai einant miegoti jas galima nuimti.

Diegliukai

Atrodytų, pagalvota apie visus galimus nemalonius dalykus, dėl kurių vaikas gali prastai miegoti. Tačiau jis kaip ir anksčiau naktimis nemiega. Pabandykite įdėmiau jį pastebėti. Gal vaiką kankina diegliai. Tokiais atvejais vaikas prabunda ir verkia tol, kol jis nepaimamas vertikaliai arba nepamasažuojamas pilvelis. Taip atpalaiduojamos dujos, jam tampa lengviau. Tačiau jei jis jau prabudo, gali vėl nebeužmigti, užtat atsigriebti dieną.

Kada diegliai naktimis kartojasi, tai nebe atsitiktinumas. Būtinai reikia vaiką parodyti pediatrui ir pradėti gydymą. Negalima nekreipti dėmesio ir į neurologinio pobūdžio problemas, trikdančias vaiko miegą. Jei mamai vaiko elgesys ar judesiai atrodo keistai, reikia kreiptis į neuropatologą.

Emocijos

Paprastai po dviejų-trijų mėnesių vaikai jau nustoja painioti dieną su naktimi. Tačiau būna, kad ši problema kyla vėl, kai, atrodytų, kritinis periodas seniai praeityje, penktą-septintą mėnesį. Čia jau tėvai susiduria su emocinio pobūdžio problema. Taip neretai pasireiškia prisirišimas prie tėvo, kuris dirba ir būna namie tik tada, kai vaikas miega.

Kartais per miegus vaikas staiga išgirsta tėvo balsą arba atsimerkęs jį pamato. Miegai išlaksto, vaikas pradeda reikalauti bendravimo su tėvu. Tik suaugusieji jį ne visada supranta. Taip jis įpranta prabusti naktimis. Juk jis žino, kad tuo laiku tėtis kažkur šalia, ir visaip stengiasi patraukti jo dėmesį. Jei vaikas šiek tiek pasėdės prie vaiko lovelės, pakalbės su juo ir jį nuramins, gali būti, kad problema atkris pati savaime.

Su analogiškais sunkumais susiduria ir dirbančios mamos. Kai vaikas visą dieną praleidžia su aukle, jis elgiasi ramiai, miega ir keliasi kada reikia. Tačiau kai tik grįžta mama, režimą galima pamiršti. Net jei jis jos nemato ir net negirdi, intuityvus ryšys toks stiprus, kad jis visada jaučia jos buvimą ir nenori miegoti.

Jei vaikas didžiąją nakties dalį būdrauja, nesistenkite specialiai sudaryti jam sąlygų daugiau pamiegoti dieną. O juk taip ir daroma daugelyje šeimų. Vidury dienos užtraukiamos užuolaidos, suaugusieji vaikšto ant pirštų galiukų. Vaikas pagaliau užmigo! Kur kas protingiau pakoreguoti vaiko režimą, nei nuolat prie jo derintis. Tačiau tai daryti reikia labai švelniai, palaipsniui, kas vakarą guldant jį miego dvidešimt-trisdešimt minučių anksčiau nei prieš tai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)