Januszas Lewandowskis, Europos biudžeto komisaras, sakė „The Daily Telegraph“, kad jo pasiūlymai finansuoti ES per PVM, anglies dioksido, aviacijos ar finansinių sandorių mokesčius palies „šventus“ nacionalinės nepriklausomybės aspektus. Praėjusią savaitę svarstymams pateiktas planas pereiti nuo įmokų iš nacionalinių iždų prie ES „nuosavų išteklių“ surinkimo per tiesioginius europinius mokesčius yra toks jautrus, pripažino komisaras, kad kiekviena šalis narė turės jį „ratifikuoti“.

„Tam reikia ratifikavimo, nes nustatyti savo mokesčius yra nacionalinių valstybių prerogatyva. Jokių mokesčių be atstovavimo – tai turi būti ratifikuota. Tai šventa nacionalinių parlamentų prerogatyva“, - kalbėjo komisaras.

Kadangi Jungtinės Karalystės koalicinė vyriausybė yra pažadėjusi skelbti referendumą dėl tokių galių kaip mokesčių įvedimas perdavimo, britams gali tekti balsuoti, o dabar visuomenėje yra itin išaugęs priešiškumas ES.
Britanijai naujųjų ES mokesčių projektas yra dvigubai skausmingesnis, nes, įvedus tokius mokesčius, šalis nebegalėtų naudotis dabar turima 3 mlrd. svarų nuolaida šalies įnašui į ES biudžetą.

Vienas britų diplomatas pareiškė: „Čia svarbu tai, kad sutartyje visiškai aiškiai parašyta, kad kiekviena šalis narė turi teisę vetuoti bet kokius šios sistemos pakeitimus, o mes visiškai aiškiai pasakėme, kad prieštarausime bet kokiai sistemai, į kurią įeina tiesioginiai mokesčiai ES biudžetui finansuoti“.