Taip pat Europa gali didžiuotis įspūdingomis alaus šventėmis. Pati populiariausia šventė Europoje – „Oktoberfest“ Miunchene. Šiais metais ji buvo organizuojamą 200 kartą ir pritraukė milijonus žmonių iš viso pasaulio. Be to, aludariai įprastai remia kultūros ir sporto renginius.

Aludarystė Europoje yra giliai įleidusi šaknis. Kiekviena Europos valstybė ar atskiras regionas turi savas aludarystės tradicijas ir savo kraštui būdingo alaus skonį. „Nors alus gaminamas iš keturių natūralių produktų: vandens, miežių, apynių ir mielių, tačiau Europoje jo rūšių yra visa galybė, – stebėjosi H. Van Rompuy.

Aludarystė – svarbi ūkio šaka

H. van Rompuy teigimu, Europos alaus pramonėje dirba 2,5 mln. europiečių, o alus yra vienas mėgstamiausių europiečių gėrimų – vien šiemet Europoje alaus išgerta už 124 mlrd. eurų. Beveik 3800 alaus daryklų pagamina 427 mln. hektolitrų per metus, o tai sudaro ketvirtadalį pasaulyje pagaminamo alaus kiekio.

„Alaus daryklos taip pat palaiko kitų sektorių gyvybingumą: žemės ūkio, pakavimo pramonės ir paslaugų. Metinė prekyba šiuose sektoriuose siekia iš viso 25 mlrd. eurų per metus. Tai, kad ES vis dar pirmauja apynių ir grūdų, naudojamų alui, gamyboje, iš dalies yra Europos alaus daryklų įnašas“, - pabrėžė ES prezidentas.

Beveik 20 proc. Europoje pagaminto alaus yra eksportuojamas, iš jų 60 proc. – į ne ES priklausančias valstybes. Pagrindinė eksporto rinka – JAV. Daugiausia alaus eksportuoja Belgija, Airija, Danija ir Olandija. Jos turi dideles ir gerai žinomas alaus daryklas, tačiau 95 proc. Europos alaus daryklų – mažos ir vidutinio dydžio įmonės.