Neapdoroti grūdai yra labai vertingi. Juose daugiau ląstelienos, baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų nei apdorotuose grūduose. Be to, jie skanūs, nesunkiai paruošiami ir gali padėti numesti svorio. Neapdoroti grūdai už apdorotus yra vertingesni beveik visais atžvilgiais ir pasižymi nepalyginamai didesne nauda sveikatai.

Neapdoroti grūdai yra pranašesni todėl, kad juose yra daugybė vertingų medžiagų, tarp jų ir fitochemikalų bei antioksidantų, kurių nerasite apdorotuose grūduose. Šios medžiagos padeda kovoti su įvariomis ligomis. Jos gali apsaugoti nuo širdies ligos, insulto, hipertenzijos, cukrinio diabeto, vėžio ir nutukimo. Ne vienais tyrimais įrodyta, kad žmonės, valgantys neapdorotus grūdus, rečiau serga šiomis ligomis. Atlikti tyrimai net leidžia manyti, kad kai kuriais atžvilgiais neapdoroti grūdai yra vertingesni net už kai kuriuos vaisius ir daržoves, nes juose yra daugiau tam tikrų medžiagų, padedančių kovoti su kai kuriomis ligomis.

Iš pirmo žvilgsnio neapdoroti grūdai gali atrodyti per “sunkus” maistas, kad būtų vadinamas dietiniu. Tačiau kelių tyrimų išvados leidžia manyti, jog šis apibūdinimas yra teisingas. Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos atlikti tyrimai parodė, kad kasdien į valgiaraštį įtraukus 40 g neapdorotų grūdų, būtų galima sumažinti svorio padidėjimą vidutiniame amžiuje.

Manoma, kad ląsteliena ir baltymai padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, greičiau suteikia sotumo jausmą, ne taip greitai išalkstama. Be to, skaidydamas daug ląstelienos turinčius produktus, tokius kaip neapdoroti grūdai, organizmas sudegina daugiau kalorjų.

Natūralu, kad pradėjus daugiau kalbėti apie neapdorotų grūdų naudą, kai kurie maisto gamintojai suskubo pasinaudoti jų populiarumu. Pirkėjai turėtų žinoti, kad kai kurie produktai tik atrodo pagaminti iš neapdorotų grūdų, nors taip nėra. Pavyzdžiui, duona gali būti tamsi todėl, kad joje yra melasos arba maistinių dažu. Užrašas “pagaminta iš įvairių grūdų” dar nereiškia, kad jie nebuvo apdoroti. Svarbu, kad pirkėjai, rinkdamiesi maisto produktus, visada būtų budrūs.

Nepasitikėkite užrašais ir skaitykite ingredientų sąrašą: jei jame yra grūdus apibūdinantis žodis “neapdoroti”, tuomet produktas tikrai pagamintas iš neapdorotų grūdų. Taip pat atkreipkite dėmesį į ląstelienos kiekį - produkte iš neapdorotų grūdų jos turi būti mažiausiai 2 g, o dar dažniau jos būna 5 g ar daugiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją