Europos Sąjunga, kurios santykiai su Rusija šiuo metu reguliuojami Partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimu (PBS), nori, kad į šį paktą automatiškai būtų įtrauktos 10 šalių, kurios gegužės mėnesį taps naujomis bloko narėmis.

Maskva atsisako, būgštaudama, kad praras prekybos ir kitas privilegijas, kurių ji dabar turi santykiuose su artimiausiomis kaimynėmis.

"(ES šalių užsienio reikalų ministrų) Taryba pabrėžia, kad PBS nuo 2004 metų gegužės turi būti taikoma 25 Europos Sąjungos šalims be jokių išankstinių sąlygų ar apribojimų", - sakoma notoje, išsiųstoje Maskvai.

"Tai leis išvengti rimto neigiamo poveikio visiems Rusijos ir Europos Sąjungos santykiams. Europos Sąjunga pasirengusi svarstyti bet kuriuos pagrįstus Rusijos nuogąstavimus dėl Sąjungos plėtros įtakos, bet tai jokiu būdu ne turi būti susiję su PBS pratęsimu", - taip pat sakoma joje.

Europos Sąjungos atstovai jau paskelbė pareiškimą, kad ES gali įvesti sankcijas Rusijai, jeigu ji prekybos santykius su naujomis ES narėmis reguliuos skirtingai nei tuos, kuriuos palaiko su dabartinėmis 15 ES valstybių narių.

Jeigu Rusija ir Europos Sąjunga nesusitars dėl PBS iki gegužės 1 dienos, dvišalių santykiai iš esmės neteks teisinio pagrindo. ES ir Rusija yra svarbios prekybos partnerės, be to, Europos Sąjungos šalys naudoja daug Rusijos naftos ir dujų.