Christina Gellerbrant vertinama kaip pati silpniausia kandidatė. Dirbanti Švedijos mokesčių inspekcijos vadove moteris atvirai pripažįsta neturinti „Briuselio patirties“, tačiau yra susipažinusi su „Olaf“ tyrimais iš kitos pusės, nes jos tyrėjų komandos anksčiau mokėsi iš ES tarnybos pavyzdžio.

„Jau ne pirmas kartas, kai atrankoje esu jauniausia ir vienintelė moteris kandidatė, tiesą sakant, taip jau buvo mažiausiai tris kartus. Ir gavau tuos darbus“, - pirmadienį po prisistatymo Parlamente C. Gellerbrant sakė „EUobserver“.

Ji turi ambicijų paversti lėtai dirbantį biurokratinį „Olaf“ „pirmaujančia pasaulyje kovos su sukčiavimu organizacija“, kur tyrimai būtų vykdomi drauge su valstybių narių komandomis, o kaltinamųjų teisės būtų gerbiamos.

„Apie 50 procentų bylų yra perduodamos „Olaf“, o ne jo paties inicijuojamos. „Olaf“ turėtų būti aktyvesnis, vertinti riziką, kur gali atsirasti sukčiavimo tikimybė. Norėdamas aptikti sukčiavimo atvejus, turi žinoti, kur ieškoti“, - kalbėjo ji. Ji taip pat sakė, kad pagrindinė „Olaf“ tyrimų problema ta, kad jie trunka ilgiau kaip du metus, kol rezultatai perduodami nacionalinėms prokuratūroms, o per tą laiką daugelis įrodymų pasensta.

Kai kurie europarlamentarai įvertino jos „drąsą“, tačiau suabejojo jos žiniomis apie institucijos darbą. Vis dėlto, paklausta, ar sugebės perimti visas vadovo pareigas nuo pirmos darbo dienos, C. Gellerbrant teigė, kad iš įstaigai adresuojamos kritikos akivaizdu, kad, norint įgyvendinti būtinus pokyčius, labiau reikia „žmogaus su vadovavimo įgudžiais“, o ne patyrusio prokuroro ar teisėjo.
Atrankoje dalyvauja ir du pareigūnai, šiuo metu dirbantys tarnyboje. Tai prancūzas Thierry Cretinas, dirbantis „Olaf“ jau 9 metus, bei nuo sausio mėn. laikinai einantis „Olaf“ direktoriaus pareigas britas Nicholas Ilettas. Europarlamentarai pripažino, kad jau dirbantis tarnyboje žmogus sklandžiau ir greičiau perims visas pareigas, bet iš kitos pusės, kaip sakė eurparlamentarė Ingeborga Grassle, kyla klausimas, ar jis yra „sprendimo dalis, ar problemos dalis“.

T. Cretiną labiau remia Europos liaudies partijos frakcija, tuo tarpu socialistai labiau linksta prie kito kandidato „iš išorės“ – Belgijos policijos vadovo Johano Denolfo kandidatūros. Prisistatydamas J. Denolfas pabrėžė savo patirtį ES korupcijos bylose ir savo „mąstymą iš šalies“.

Paskutinieji du kandidatai yra Italijos politikas Giovanni Kessleris, 1985–1996 m. dirbęs prokuroru ir kovojęs su mafija, ir buvęs europarlamentaras iš Austrijos Herbertas Boeschas, kuris buvo atsakingas už Parlamento poziciją, kuriant „Olaf“.

Lapkričio 9 d. Parlamento biudžeto kontrolės komitetas į kitą etapą atrinks tik du kandidatus, o tuomet vadovaus deryboms su Komisija ir valstybėmis narėmis dėl to, kuriam iš jų turėtų atitekti postas.