Tarkime, esate naujokas vyno pasaulyje ir nueinate į vietinę vyno parduotuvę. Pamatote metų senumo Zinfandel ir, prisiminę, kad šį vyną visi giria, nusiperkate butelį savo šventinei vakarienei. Prie stalo atkemšate butelį, pripildote taurę ir tuoj pat nusprendžiate, kad nieko bjauresnio dar nesate ragavęs. Kitą dieną sužinote, kad vynas turėjo būti palaikytas dar 5-8 metus, kad įgautų savo skonį. Iš kur galėjote tai žinoti?

Ši lentelė turėtų padėti vyno mylėtojams greitai susiorientuoti vyno amžiaus intervaluose. Be abejo, tai tik rekomendacijos. Kiekviena vyno gamykla turi savus metodus. Be to, žemesnės kokybės vynų (pvz., Pinot Noir) nereikia taip ilgai laikyti, kaip tokios pat rūšies aukštos kokybės vynų.

Taip pat verta žinoti, kad gerų metų vynai gali būti laikomi daug ilgiau, nei prastų metų. Vis dėlto, tai turėtų duoti bendrą supratimą apie vyno rūšis. Jei parduotuvėje nusipirksite vyno, ar turėtumėte jį išgerti šiandien, ar po dešimties metų?

Vyno rūšis: Išlaikymo rekomendacija Beaujolais Nouveau iš karto! Raudonas Bordeaux 7-12 m. Baltas Bordeaux 4-10 m. Cabernet Sauvignon 5-10 m. Nemarkinis šampanas 0-2 m. Markinis šampanas 5-10 m. Chianti 0-5 m. Chardonnay 0-5 m. Merlot 2-5 m. Gewurztraminer 0-4 m. Nemarkinis, Rausvas portveinas 0-5 m Markinis portveinas 10-20 m., kartais ir daugiau Rioja 5-10 m. Vouvray 0-5 m. Raudonas Zinfandel 5-10 m. Baltas Zinfandel 0-1 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją