Ratą sudaro bendro pobūdžio terminai centre ir labai specifiniai terminai kraštuose. Šie terminai NĖRA vieninteliai, tinkami vyno apibūdinimui, bet jie yra dažniausiai vartojami. Nepatyrę ragautojai dažnai skundžiasi, kad “nieko negali užuosti” ar “negali rasti tinkamo žodžio vyno kvapui apibūdinti”.

Laimei, yra labai nesunku išlavinti nosį ir smegenis, kad jie susietų terminus su kvapais. Paprasčiausias būdas yra naudoti mėginius, norint pajusti svarbius ir esminius vyno aromato niuansus. Viską, ko jums reikia (su keletu išimčių), galite gauti maisto prekių parduotuvėje.

Balti vynai

Jei esate tik pradedantysis, tada lengviau įvertinti baltus vynus. Taigi, pradžiai pasirinkite keletą rūšių vyno su skirtingais skoniais. Pavyzdžiui, “ąžuolinį” Chardonnay (geriausia iš Australijos ar Kalifornijos), “augalinį” Sauvignon Blanc (iš Sancerre, Naujosios Zelandijos ar vėsesnių Kalifornijos vietovių), “gėlių” rislingą ar Gewurztraminer (iš Kalifornijos, Oregono, Vokietijos ar Prancūzijos).

Jei norite dar ketvirtos rūšies, pabandykite “neąžuolinio” Chardonnay (jei pasiseks tokį rasti), “neaugalinio” Sauvignon Blanc, ar dar kitokio, pvz., Viognier.

Tada paruoškite keletą mėginių iš neutralaus balto vyno (tiks paprastas pigesnis vynas). Kiekvienam mėginiui žemiau pateikiame apytikslį receptą, bet juos galite tobulinti. Pridėkite daugiau “priedo”, jei aromatas sunkiai jaučiamas, ar atskieskite, jei jis per stiprus. Pagrindinės balto vyno mėginių sudėtinės dalys (50 ml vyno stiklinei):

šparagas (keli lašai marinato iš konservuotų šparagų skardinės),
paprika (nedidelis gabaliukas paprikos, nelaikykite jo labai ilgai),
vanilė (lašas vanilės ekstrakto),
sviestas (lašas sviesto ekstrakto),
gvazdikėlis (viena galvutė, nelaikykite ilgai),
citrusas (arbatinis šaukštelis šviežių apelsinų ir greipfrutų sulčių),
persikų ar abrikosų tyrė arba sultys (arbatinis šaukštelis),
ananasas (arbatinis šaukštelis),
(medus – nebūtinas mėginys; stiklinei reikia tik trupučio),
BAZINIS VYNAS (paprastas baltas vynas mėginių ruošimui).

Mėginius ruoškite pažymėtose vyno taurėse ir uždenkite jas vienkartiniais plastikiniais dangteliais. Dangteliai reikalingi, kad aromatas būtų intensyvesnis ir kad kvapai nepasklistų po visą kambarį.

Nuo šio momento tinka viskas: pauostykite pirma vynus, po to mėginius, ieškokite, kurie terminai kurį vyną apibūdina. Turbūt jūs atrasite ir naujų terminų. Bazinio vyno uostymas palengvina skirtingų aromatų identifikavimą.

Raudoni vynai

Pradėdami ragauti raudonąjį vyną, naudokitės tuo pačiu principu – pasirinkite skirtingų skonių vynus. Išbandykite Pinot Noir (iš vėsesnių Kalifornijos vietovių, Oregono, Burgundijos), Cabernet Sauvignon (“augalinio” skonio – iš vėsesnių Kalifornijos vietovių, “neaugalinio” skonio – iš Napa, Sonoma, Vašingtono), juodą aštrų Zinfandel (iš Sonoma, Kalifonijos kasyklų apygardos, El Dorado apygardos). Papildomai galite pasirinkti ką nors iš itališkų vyno rūšių, pvz., Sangiovese.

Mėginių sudėtinės dalys (50 ml vyno stiklinei):

šparagas (keli lašai marinato iš konservuotų šparagų skardinės),
paprika (nedidelis gabaliukas paprikos, nelaikykite jo labai ilgai),
vanilė (lašas vanilės ekstrakto),
sviestas (lašas sviesto ekstrakto),
gvazdikėlis (viena galvutė, nelaikykite ilgai),
sojos padažas (keli lašai, ypač tinka senesniems vynams; atskirai pabandykite melasos),
uogos (šviežių / šaldytų uogų mišinys arba uogienė – eksperimentuokite!),
braškių uogienė (su Pinot Noir – 1-3 arbatiniai šaukšteliai),
dirbtiniai vaisiai (keli kristalai raudonų koolaid miltelių),
juodieji pipirai (keli žirneliai),
anyžius, juodoji lakrica (keli lašai ekstrakto),
BAZINIS VYNAS (paprastas raudonas vynas mėginių ruošimui).

Paruošę mėginius, uostykite juos ir lyginkite su vynais, siekdami atrasti norimus aromatus.

Putojantys vynai

Putojantiems vynams apibūdinti reikalingi kitokie terminai, nei pateikti vyno aromatų rate. Be citrusų ir uogų mėginių, žemiau pateikiama keletas terminų, tinkamiausių putojantiems vynams, ypač tiems, kurie yra prieš išpilstymą yra ilgai brandinami su mielių nuosėdomis.

Mėginių putojantiems vynams sudedamosios dalys (50 ml paprasto neputojančio balto vyno stiklinei):

laimas (keli lašai laimo sulčių),
obuolys (eksperimentuokite su obuolių sultimis),
kepinti riešutai (išbandykite įvairius riešutus tuščioje stiklinėje),
grietinė / jogurtas (arbatinis šaukštelis tuščioje stiklinėje; arbatinis šaukštelis su baziniu vynu),
salyklo ekstraktas (arbatinis šaukštelis salyklo sirupo),
vermutas (nedidelį kiekį užpilti baziniu vynu),
mielių ekstraktas (nedidelį kiekį užpilti baziniu vynu),
vyšnios / braškės (nuo kelių lašų iki arbatinio šaukštelio sulčių ar ekstrakto),
muškatas (keli grūdeliai),
karamelė (sutrupinkite vieną karamelinį saldainį į bazinį vyną),
vanilė (žr. aukščiau).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją