Arterinė hipertenzija nėštumo metu pavojinga dėl galimų komplikacijų: per ankstyvo gimdymo, placentos atsisluoksniavimo, pokyčių smegenyse, galimų vaisiaus sveikatos sutrikimų, gali prasidėti preeklamsija (tai liga, kai dėl imuninio konflikto tarp motinos ir kūdikio, moteriai nėštumo metu kyla arterinis kraujospūdis, susidaro edemos - red. past.)

Tokia būklė turi būti akylai stebima, tinkamai gydoma, būtina gydytojo priežiūra, nevenkite pasitarti su specialistu, nes savigyda tokioje būklėje yra didelė grėsmė motinai bei vaisiui. Daugiausia komplikacijų būna nėščiosioms, kurios padidėjusį kraujo spaudimą turėjo ilgą laiką, vyresnėms nei 30 metų besilaukiančioms moterims.

******

Lietuvos širdies asociacijos duomenimis, hipertenzija pasitaiko 5-10 proc. visų nėštumo atvejų. Ne kiekviena hipertenzija atsiranda dėl tų pačių priežasčių, kurios vėliau sukelia koronarinę širdies ligą. Kai kurios hipertenzijos formos būdingos tik nėštumui ir pasireiškia trečiajame trimestre, kartais jos būna labai sunkios.

Jeigu padidėjęs kraujospūdis buvo ir iki nėštumo (moteris apie tai gali nežinoti), tai - greičiausia pirminė hipertenzija, kuri išliks ir po gimdymo. Yra tyrimų, rodančių nėštumo hipertenzijos ryšį su vyresniame amžiuje atsirandančia koronarine širdies liga. Visos moterys, nėštumo metu turėjusios aukštą kraujospūdį, po gimdymo turėtų būti reguliariai tikrinamos. Nėštumo hipertenzijai gydyti tinka toli gražu ne visi vaistai. Kai kurie jų žalingi vaisiui.

Nėščiosioms hipertenzija, taip pat kaip ir visiems, diagnozuojama, kai kraujospūdis didesnis nei 140/90 mmHg. Skirtumas tas, kad nėščiosioms tokio kraujospūdžio gydyti nereikia. Gydyti rekomenduojama tik tada, kai kraujospūdis viršija 160/110 mmHg.

Manoma, kad nėščiųjų hipertenzija ir preeklampsija atsiranda dėl to, kad nėštumo pradžioje nepakankamai pakinta placentinės aikštelės kraujagyslės, tai lemia, kad į ją nepakankamai priteka kraujo. Moters organizmas, saugodamas vaisių ir siekdamas užtikrinti jam pakankamą kraujotaką, pakelia mamos spaudimą.

Būtent todėl, siekiant nepabloginti placentos kraujotakos, nėščiosioms ir negydomas kraujospūdis 140/90mmHg. Jei kraujospūdis yra daugiau nei 160/110 mm Hg, tada, praeinanti su nėštumu susijusi hipertenzija po nėštumo per pirmąsias savaites paprastai susireguliuoja, ir gydyti neprireikia.

Klauskite kardiologės Rasos Kūgienės, rašykite: gyvenimas@delfi.lt

Visi DELFI projekto "PAŽINK SAVE: rūpinamės širdimi" straipsniai čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją