Tačiau, šeštadienį bendraudamas su Vilniaus rotušėje susirinkusiais skaitytojais A.Baricco pridūrė, "jei skaitydamas knygą išlaikai pusiausvyrą, tai gali tapti postūmiu realybės išgyvenimui".

XX amžiaus pabaigos italų literatūros simboliu vadinamas romanistas, intelektualių Italijos televizijos laidų apie meną ir kultūrą vedėjas, pianistas ir muzikologas, kelių knygų apie muziką autorius sekmadienį pasibaigiančioje Vilniaus knygų mugėje pristatė naujausią savo knygą "Be kraujo".

Populiarių romanų "Aistrų pilys", "Jūra vandenynas", "Šilkas", "City", teatro monologo "Novecento" autorius pasakojo, kad Italijoje egzistuoja statistika - 18-24 metų italai skaito labai mažai knygų. Jie, pasak A.Baricco, užsiima kitkuo - tiesiog gyvena.

"Kam skaityti meilės romaną, jei gali jį patirti, kam skaityti istoriją apie maištaujantį jaunuolį, jei gali maištauti pats." Vėliau, juokavo rašytojas, šie jaunuoliai pavargsta ir atsiverčia knygas.

Literatas, kurio kūryba leidžiama milijoniniais tiražais 32 pasaulio kalbomis, teigė, kad iki 1950-ųjų centrinę vietą pasaulyje užėmę rašytojai pamažu "nuriedėjo į pakraščius".

"Šiuolaikinių rašytojų knygos nepadeda suprasti dabarties pasaulio, šią funkciją žymiai geriau atlieka Holivudo filmai", mano A.Baricco.

"Bet nieko baisaus", teigė šį faktą nelinkęs tragiškai vertinti bestselerių autorius. "Iki šiol dirbame labai vertingą darbą. Mūsų "judesiai" lėti ir lėtai "suvartojami" - ne taip, kaip filmai, roko dainos ar reklama. Tai leidžia būti tikslesniems, perteikti pasaulio niuansus, keistus, nebūdingus dalykus".

A.Baricco mano, kad šios dienos rašytojų misija yra "išsaugoti pasaulio sudėtingumą", atskleisti slapčiausią, neišsyk pamatomą jo dalį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją