Europos Parlamentas spalio 21 d. didžiule balsų dauguma priėmė rezoliuciją dėl žmogaus teisių padėties Šiaurės Kaukaze (Rusijos Federacija) ir Olego Orlovo baudžiamojo persekiojimo.

Didžiausios Europos Parlamento ELP grupės derybininkė dėl šio dokumento Laima Andrikienė pabrėžė, kad „Europos Parlamentas rezoliucijoje ragina Rusijos valdžios institucijas vykdyti visus Europos žmogaus teisių teismo sprendimus ir užtikrinti, kad būtų atliekami veiksmingi nusikaltimų tyrimai, o kaltininkai būtų nubausti".

„Šiaurės Kaukaze apie 80 000 žmonių yra perkeltieji asmenys (internally displaced persons), bet svarbu pažymėti ir tai, kad dauguma jų neturi jokio teisinio statuso, todėl negali tikėtis gauti darbą, negali gauti jokių socialinių garantijų. Tūkstančiai beteisių žmonių, apie kuriuos turtinga Rusijos valstybė linkusi tiesiog pamiršti, ir tai tęsiasi nuo 1992-1994 metų", - kalbėjo dr. Laima Andrikienė, kuri šių metų rugsėjo pirmosiomis dienomis su EP Žmogaus teisių pakomitečio misija lankėsi Šiaurės Kaukaze ir Maskvoje.

Lietuvos atstovė atkreipė dėmesį ir į tai, jog „Beslano tragedijos, įvykusios Šiaurės Osetijoje 2004 m., aukų motinos vis dar laukia tiesos ir teisingumo." Rugsėjo pradžioje Europos Parlamento pirmininkas J. Buzek tuo pačiu klausimu kreipėsi į Rusijos Federacijos prezidentą D. Medvedevą, ragindamas užtikrinti, kad būtų gerbiamos Beslano tragedijos aukų šeimų teisės, visu pirma - teisė į informaciją, ir kad galų gale būtų atskleista tiesa, kas yra kaltas dėl tokio didelio "kovos su terorizmu operacijos Beslane" aukų skaičiaus (336 asmenys), tarp kurių buvo 186 vaikai.

„Užsitęsęs nebaudžiamumas, žmonių žudymas, grobimai, kankinimai yra čečėnų kasdienybė. Ir visa tai vyksta Rusijoje, kuri yra Europos Sąjungos strateginė partnerė. Kova su terorizmu prisidengus vykdomi grubiausi žmogaus teisių pažeidimai. Natalijos Estemirovos, Anos Politkovskajos žudikai ir šių nusikaltimų užsakovai vis dar neišaiškinti, o žmogaus teisių gynėjai, jų organizacijos Rusijoje, taip pat ir Šiaurės Kaukaze veikia nuolatinio bauginimo, persekiojimo sąlygomis. Tai negali tęstis. Rusija privalo, kartoju - privalo griežtai laikytis ir vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus žmogaus teisių srityje", - pabrėžė Laima Andrikienė.