Kaip trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro direktorius Audronis Liuga, tęstinis projektas skirtas pristatyti aktualias naujas pjeses ir jų pastatymus, išreikšti jauno žmogaus požiūrį į šiuolaikines aktualijas ir diskutuoti apie jam rūpimas problemas, skatinant dialogą tarp kūrėjų ir žiūrovų.

"Už geresnį pasaulį" - pirmasis 2004 metų Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro projektas, įgyvendinamas kartu su "cezario grupe" ir Geothe's (Gėtės) institutu.

Vasario 25-28 dienomis Jaunimo teatre vyksiantį pirmąjį projekto "Už geresnį pasaulį" etapą pradės "cezario grupės" spektaklis "Arabiška naktis".

Tik pusę metų profesionalaus teatro scenoje dirbanti "cezario grupė" su režisieriumi Cezariu Graužiniu šiuo metu repetuoja R.Schimmelphennigo "Už geresnį pasaulį", kurios pasaulinė premjera įvyko praėjusių metų spalio mėnesį Ciūriche.

Pjesės skaitymas Jaunimo teatre bus parodytas kitą penktadienį, po jo įvyks susitikimas su vokiečių dramaturgu.

Pasak režisieriaus C.Graužinio, "cezario grupė" tikisi atrasti adekvačią sceninę formą ir šiai pjesei, kaip kad kitam R.Schimmelphennigo kūriniui "Arabiška naktis", su kuriuo jaunų aktorių trupė debiutavo.

"Už geresnį pasaulį" pasakoja apie abstraktų, "kažkur Afrikoje" vykstantį karą, kuriame niekas nežino, už ką kovojama, nežinia, kokį priešą reikia nugalėti. Civilizuoti vakariečiai virta negailestingais džiunglių kovotojais. Paaiškėja, kad šio karo priežastis ir tikslas - pats karas.

Dramaturgas yra sakęs, kad ši pjesė - reakcija į bendrą politinę situaciją, atsiradusią po pirmojo Persijos įlankos karo.

C.Graužinis pasakojo, kad jau statant "Arabišką naktį" jam teko kiek peržiūrėti režisūrinius principus - daugiau fizinį teatrą kuriantis režisierius šiuo atveju susidūrė su pjesėmis, kurios provokuoja pasitikėti tekstu kaip savaimine vertybe, nemaskuojant jo vaizdiniais.

Režisieriaus manymu, kaip ir pirmasis R.Schimmelphennigo kūrinio pastatymas, "Už geresnį pasaulį" pareikalaus netingaus žiūrovo.

Vasario 28-ąją Vilniuje R.Schimmelphennigas ves seminarą jauniesiems dramaturgams.

Antrojoje šių metų pusėje projektą "Už geresnį pasaulį" pratęs britų dramaturgo Martino Crimpo (Krimpo) pjesė "Attempts on her life", kurios skaitymą taip pat parengs "cezario grupė", į pristatymą žada atvykti autorius.

Į projektą bus įjungti ir anksčiau pastatyti spektakliai - Gregory Burke (Gregorio Berko) "Gagarino gatvė" ir Biljanos Srbljanovic (Bilianos Srblianovič) "Šeimyninės istorijos".

Pjesė "Už geresnį pasaulį" bus repetuojama ir toliau, spektaklio premjera įvyks gegužės 22-30 dienomis vyksiančioje Naujosios dramos akcijoje, kurios šiemetinė tema - "Utopijos".

Dar prieš šį tarptautinį festivalį, balandžio pabaigoje Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras su Lenkų institutu pirmą kartą Lietuvoje pristatys žymų lenkų režisierių Krystianą Lupą (Krisijaną Lupą), kuris surengs seminarą jauniesiems režisieriams, aktoriams. Bus parodytas ir jo spektaklis "Kalkverkas".

Dar vienas 2004 metų projektas - antrojoje metų pusėje pasirodysiantis naujos Mariaus Ivaškevičiaus pjesės "Dviguba" eskizas. Spektaklio premjera įvyks kitąmet.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją