Jis supažindino konferencijos dalyvius su transporto sektoriuje įvyksiančiais pokyčiais, Lietuvai tapus ES nare.

Susisiekimo viceministro teigimu, valstybės politika transporto srityje, aiškūs prioritetai ir gerai išplėtota teisinė bazė užtikrina sėkmingą šio sektoriaus plėtrą.

Integracija į ES atvers naujas galimybes Lietuvos ūkio subjektams laisvai ir nevaržomai veikti išsiplėtusios ES transporto paslaugų rinkoje, gauti Sanglaudos ir kitų ES fondų paramą. Tačiau integraciniai procesai susiję ir su tam tikromis papildomomis išlaidomis.

Lietuvos narystė ES ypač paveiks kelių transporto vežėjus, kadangi nebeliks daug šiuo metu veikiančių apribojimų, pavyzdžiui, išnyks pagal dvišalius bei daugiašalius susitarimus išduodamų leidimų į ES vykstantiems vežėjams poreikis. Šis pokytis daugiausia naudos suteiks tarptautiniais pervežimais užsiimantiems vežėjams. Be to, ir vidaus vežėjams bus suteikta galimybė užsiimti tarptautine veikla ir įeiti į rinką. Nereikės kelionės leidimų vežti krovinius tarp ES valstybių narių.

Susisiekimo ministerijos Tarptautinių ryšių ir ES reikalų departamento direktorė Rimantė Briedytė savo pranešime konferencijoje teigė, kad vežėjai galės neribotai didinti transporto priemonių skaičių (šiuo metu transporto priemonių skaičių galima padidinti ne daugiau kaip 20 proc. per metus).

Bene didžiausi pasikeitimai laukia vidaus vežėjų. Pagal ES teisės aktų nuostatas kiekviena įmonė privalės turėti kapitalo ir rezervų ne mažiau kaip 9000 eurų vienai naudojamai transporto priemonei ir po 5000 eurų kiekvienai papildomai transporto priemonei. Tačiau šie ES nustatyti normatyvai Lietuvos vežėjams bus taikomi laipsniškai ir visiškai juos turės atitikti tik nuo 2007 m.

Nuo narystės ES dienos Lietuvoje bus griežtesni reikalavimai transporto priemonėms, t.y. transporto priemonių konstrukcijai, stabdžių sistemoms, elektros įrangai, taip pat reikalavimai pavojingų krovinių pakuotėms. Kita vertus, šie reikalavimai užtikrins didesnę saugą vežant pavojingus krovinius.

Vairuotojų darbo ir poilsio režimo kontrolei Europos Sąjungos šalyse skiriamas ypatingas dėmesys, šių reikalavimų turės laikytis ir Lietuva.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją