Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro "Vilmorus" direktorius Vladas Gaidys konstatavo, kad šiuo metu politikų ir partijų reitingai rekordiškai žemi ir visuomenė juos vertina tik negatyviame kontekste.

Tiriant kodėl, apklaustieji sakė, jog politikams rūpi tik jų pačių, o ne žmonių interesai. “Dažnai savivaldybių tarybų, Seimo nariai apskritai atrodo komiškai ir tragikomiškai“,— teigė V. Gaidys.

Sociologo teigimu, sunku suprasti, kuo partijos skiriasi viena nuo kitos. „Anksčiau nesutapdavo bent politikų požiūris į praeitį, o jeigu dabar reiktų charakterizuoti, kuo skiriasi socialdemokratai nuo Darbo partijos ar “Tvarkos ir teisingumo“, negalėčiau įvardinti“,— pripažino V. Gaidys.

„Valdančiųjų populiarumas krito kelis kartus, o opozicija, pavyzdžiui, socialdemokratai, įgijo tą patį svorį, kurį turėjo prieš ankstesnius rinkimus — švytuoklė apsisuko“, — mano V. Gaidys.

Direktorius pripažino, kad partijų jungimasis į koalicijas yra be ideologinių pagrindų, atsitiktinis, o politikų pasitikėjimas savimi ir būsimų vietų skaičiavimas — nepagrįstas.

„Beveik per visus rinkimus atsirasdavo nauja jėga, kuri pakeisdavo politinį peizažą. 2000 metais atsirado Naujoji sąjunga, 2004— aisiais iš niekur — Darbo partija, 2008— aisiais Valinsko partija, greičiausiai, ir dabar taip bus“,— sakė V. Gaidys.

Viešosios nuomonės tyrėjas Seimo narių dalyvavimą savivaldos rinkimuose savo pavardėmis puošiant partijų sąrašus pavadino paprasčiausia rinkėjų apgavyste.