Šeimos patriarchas Nikolajus Sokolovas (1903-2000), pelnęs garsiausius epochos vardus ir apdovanojimus, yra vienas iš trijų dailininkų, sudariusių įžymiąją šaržų, karikatūrų ir plakatų kūrėjų grupę, pasivadinusią Kukryniksais.

Kukryniksai buvo ne tik sąmojingų draugiškų šaržų, karikatūrų ir politinių plakatų autoriai. Trijulė tapė didžiules žanrines kompozicijas, iliustravo Nikolajaus Gogolio, Maksimo Gorkio, Antono Čechovo ir kitas knygas.

Tačiau laikraščius skaitanti didžiulės šalies auditorija labiausiai įsiminė 65-erius metus kartu dirbusius Kukryniksus kaip dailininkus publicistus, grafikus satyrikus, grotesko meistrus. Kiekvienas atskirai jie buvo žinomi kiek mažiau, nors visi dirbo ir individualiai.

N.Sokolovas tapė ir piešė visą gyvenimą. Dauguma eksponuojamų paveikslų ir piešinių - iš šeimos rinkinių. Tai kelionių eskizai, kameriniai pamaskvio lygumų peizažai, bičiulių portretai, natiurmortai - akademinio piešinio tikslumo, griežtos realistinės tapybos galimybių ir pirmo netramdomo įspūdžio atsivėrimo liudytojai. N.Sokolovas piešė švelnius peizažus, portretus ir natiurmortus.

N.Sokolovo talentą paveldėjo sūnus Vladimiras Sokolovas ir anūkės - Anastasija ir Anna Sokolovos.

V.Sokolovas - Rusijos dailės akademijos narys korespondentas, Rusijos dailininkų sąjungos narys, daugelio personalinių bei bendrų parodų Rusijoje ir užsienyje dalyvis.

Parodoje eksponuojama jo aliejinės pastelės darbų serija. Peizažas ir natiurmortas, kuriuos ypač mėgsta dailininkas - tradiciškai populiarūs žanrai, teikiantys daug galimybių atvirai reikšti menininkui savo nuotaikų kaitas, džiaugtis gamta.

V.Sokolova duktė Anastasija ir jos vyras Valerijus Černorickis - Rusijos dailininkų sąjungos nariai, daugelio parodų dalyviai. Subtilaus kolorito A.Sokolovos peizažai ir natiurmortai kupini mąslios tylos, švelnios, šiltos šviesos. Atspara Valerijaus būties apmąstymams - biblinės temos. Jo didelio formato drobėse ir sieninės tapybos darbuose, kartu su žmona sukurtuose Korsikos šventovėse, dažnas tekančio vandens - laiko upės - motyvas.

Jauniausia giminės dailininkė - Anna Sokolova, Vladimiro duktė. Baigusi Maskvos V.Surikovo dailės institute monumentaliąją tapybą, ji dirba "Aukštosios mados" parduotuvių tinklo dizainere. Jos tapyba - sąlygiška, daugiaprasmė, smagių spalvų, dinamiška.

Vilniuje eksponuojama Sokolovų dinastijos kūryba turi tam tikrų saitų su Lietuva. V.Sokolovas ir jo dukterys ne sykį lankėsi Lietuvos pamaryje, čia piešė ir tapė, domėjosi istorine medžiaga, kai Anastasija ir Valerijus Šventojoje, "Energetiko" poilsio namuose, kūrė sieninę tapybą "Žalgirio mūšis".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją