Europos Parlamentas peržiūrėjo 1992 m. priimtą įstatymą dėl motinystės atostogų, ir ketina suteikti moterims 20 savaičių trukmės visiškai apmokamas atostogas, o vyrams – dvi apmokamas tėvystės atostogų savaites. Iki šiol minimalių motinystės atostogų trukmė ES buvo 14 savaičių. Lietuva čia yra rekordininkė - motinystės atostogos čia trunka dvejus metus.

„EP pasiūlytos pataisos dėl motinystės ir tėvystės atostogų apmokėjimo mums kainuotų iki 2,4 mlrd. svarų (2,7 mlrd. eurų)“, - anot „AFP“, sakė JK vyriausybės atstovas spaudai. - „Šiuo metu motinystės atostogoms apmokėti išleidžiame apie 2 milijardus svarų, tai reiškia, kad išlaidos išaugs“.

Komisija buvo pasiūliusi motinystės atostogas pratęsti iki 18 savaičių ir palikti valstybėms narėms pačioms nuspręsti, kokia atlyginimo dalis bus mokama tuo laikotarpiu, tačiau Parlamento pasiūlymas kur kas dosnesnis.

Parlamento komitetas dėl šio įstatymo balsavo dar vasarį, tačiau dėl didžiulio susidomėjimo ir aktyvaus lobizmo viso Parlamento balsavimas buvo atidėtas, kad būtų galima atlikti teisės akto poveikio vertinimą.

Kritikai teigia, kad pataisos verslui užkraus nepakeliamą naštą, kai ekonominė krizė ir taip jį susilpnino. Be to, kai kurios vyriausybės pranešė prieštaraujančios sprendimui didinti išlaidas šioje srityje, kai visos kitos yra stipriai apkarpomos.

Parlamento pasiūlymo rėmėjai teigia, kad naujos nuostatos padės sureguliuoti darbo ir asmeninio gyvenimo balansą.

„Kai per daug susikoncentruojama į išlaidas, tai nustelbia ne tokią materialią naudą, pavyzdžiui, poveikį sveikatai bei socioekonominę naudą, pavyzdžiui, gimstamumo lygį ir vaikų skurdo grėsmės mažinimą“, - neseniai vykusiame parlamento posėdyje šiuo klausimu kalbėjo Konstantina Davaki iš Londono ekonomikos ir politinių mokslų mokyklos.

Kai tik Parlamentas nubalsuos, teisės aktas vėl keliaus atgal valstybėms narėms, kurios turės dėl jo spręsti.