Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministerija patikino T. Blairą, kad ji neketina siūlyti jokių apribojimų atvykėliams iš šalių, stojančių į ES, sakė laikraščiui neįvardyti šaltiniai vyriausybėje.

Pastaruoju metu Didžiosios Britanijos žiniasklaidoje netrūksta publikacijų, įspėjančių, kad šalį gali užplūsti tūkstančiai "turistų", ieškančių darbo. Pasak bulvarinių dienraščių, didžiąją dalį atvykėlių Britų salose sudarys čigonai iš buvusių komunistinių valstybių.

Didžioji Britanija ir Airija yra vienintelės Europos Sąjungos šalys, neįvedusios jokių įdarbinimo apribojimų į Europos bendriją stojančių valstybių piliečiams. Jose tikriausiai galios tik dvejų metų pereinamasis laikotarpis, kol jiems bus suteikta teisė į socialines išmokas.

"Darbo rinkos atidarymas aštuonių pokomunistinių valstybių ir Maltos bei Kipro piliečiams bus naudingas Didžiosios Britanijos ūkiui, kadangi šalyje trūksta žmonių, norinčių dirbti kvalifikacijos nereikalaujantį darbą visuomeninio maitinimo įmonėse ir viešbučiuose", - neseniai pareiškė vidaus reikalų ministras Davidas Blinkettas (Deividas Blanketas).

Didžiosios Britanijos VRM prognozuoja, kad iš 10 naujų ES narių į šalį kasmet atvyks 7-13 tūkstančių žmonių. Bet dalis žiniasklaidos teigia, kad šie skaičiai yra pernelyg sumažinti.