Kaip DELFI teigė ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vilius Rekevičius, tinklalapis Produktukainos.lt turėtų būti paleistas kitą savaitę. Jame bus skelbiamos pagrindinių produktų kainos, pagal jas sudaromi prekių „topai”.

Iki šiol Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras skelbdavo dalies produktų vidutines prekių kainas, jų pokytį per savaitę ir metus. Dabar informacijoje atsispindės, kokios kainos yra konkrečiame prekybos tinkle ir kaip jos pasikeitė.

Tam dar turi būti parengtas ir patvirtintas Vyriausybės nutarimo projektas, kuriame numatomas Konkurencijos tarybos ir Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro bendradarbiavimas vykdant maisto produktų kainų stebėseną ir viešai skelbiant pagrindinių produktų kainas.

Konkurencijos taryba, įgyvendindama jai teisės aktų nustatytas funkcijas, įsipareigoja analizuoti, apibendrinti ir teikti visuomenei Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro surinktus duomenis.

Anksčiau premjeras Andrius Kubilius teigė pritariąs siūlymui viešinti prekybininkų būtiniausiems maisto produktams taikomus antkainius. „Panašią idėją mes jau prieš porą metų esame svarstę ir tikrai manau, kad tai būtų visai nebloga idėja", - ketvirtadienio rytą "Žinių radijuje" sakė premjeras.

Primename, kad Seimo narys Saulius Stoma įregistravo Kainų įstatymo papildymo projektą, kuriuo siekiama viešinti prekybininkų būtiniausiems maisto produktams taikomus antkainius.

Apie antkainių reguliavimą yra užsiminusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Tuo tarpu Seimo pirmininkė Irena Degutienė trečiadienį skeptiškai įvertino galimybę įstatymu riboti maisto produktų antkainius, nes tai neatitiktų laisvos rinkos sąlygų.

Lietuvoje diskusijos apie prekių kainas prasidėjo, kai rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais kai kurių produktų kainos šoktelėjo į viršų, neatmetamas ir kitų tolimesnis jų brangimas. Prekybininkai ir gamybininkai tai aiškina blogu derliumi ir nepalankiomis gamtos sąlygomis, tuo tarpu kai kurie valdžios atstovai mano, kad tai įvyko dėl antkainių didinimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją