Apie tai C. Ashton pranešė pirmadienį, prieš pat šįryt užsienio reikalų komitete turėjusį įvykti pirmąjį tokį posėdį su naujuoju ES pasiuntiniu Japonijoje, austrų diplomatu Hansu Dietmaru Schweisgutu.

Toks sprendimas priimtas po to, kai europarlamentarai nusprendė, jog pokalbiai su ambasadoriais turi būti vieši ir vykti dar prieš kandidatui pradedant oficialiai eiti pareigas; taip didėja rizika, kad kuris nors iš jų per apklausą gali suklysti ir prarasti naująjį darbą.

„Aukščiausioji atstovė ir vicepirmininkė ketina įvykdyti savo pažadą, ir naujieji delegacijų vadovai pasirodys Parlamento užsienio reikalų komitete prieš užimdami savo postus. Vis dėlto tai turi būti atlikta tinkamai ir prideramai“, - sakė C. Ashton atstovas spaudai Darrenas Ennisas.

Toks C. Ashton žingsnis žengtas tebevykstant prieštaringam EIVT pasirengimo pradėti darbą procesui.

Antradienį teisės reikalų komiteto nariai turėtų balsuoti, ar į EIVT personalo taisykles įtraukti kvotas Centrinės ir Rytų Europos diplomatams.

Praėjusią savaitę biudžeto reikalų komitetas nubalsavo už tai, kad Parlamentas turėtų teisę stebėti EIVT karines išlaidas, o tai, C. Ashton nuomone, jau peržengia neformaliame susitarime numatytas Parlamento įtakos tarnybai ribas.

Jei šie ginčai nebus skubiai išspręsti, EIVT nepavyks pradėti veiklos gruodžio 1 d., kaip buvo planuota.

Nepaisydamas nesutarimų su Parlamentu, C. Ashton biuras ir toliau skirsto aukštus diplomatinius bei administracinius tarnybos postus.
„Euobserver“ žiniomis, labiausiai tikėtina, kad įtakingą „generalinio direktoriaus Rusijai, Rytų kaimynėms ir Vakarų Balkanams“ postą gaus Europos Komisijos pareigūnas iš Vokietijos Gunnaras Wiegandas, kuris, kaip ir, pavyzdžiui, ES pasiuntiniai Maskvai ir Ukrainai, nekalba rusiškai, nors tokios pareigos reikalauja dažnai lankytis regione. C. Ashton biuro atstovas tokias abejones paneigė, sakydamas: „Jei jau turime vieną direktorių Rusijai ir Vakarų Balkanams, ar įsivaizduojate, kiek kalbų jam reikėtų mokėti?“.

Būsimojo ES ambasadoriaus Baltarusijoje pareigos sukėlė „stiprų susidomėjimą“, į jas kandidatavo net 45 diplomatai.

Tačiau vargu, ar naujasis pasiuntinys jau dirbs per Baltarusijos prezidento rinkimus gruodžio 19 d. Ne vienas diplomatas kandidatuoja ir į kitą jautrų postą – už diplomatiją su Vidurio Rytais atsakingo direktoriaus pareigas.

Tuo tarpu Britanijos užsienio reikalų ministras Williamas Hague pirmadienį paneigė sklandančias paskalas, kad kitais metais leiboristas Davidas Milibandas turėtų perimti C. Ashton pareigas.

„C. Ashton tikrai fantastiškai atlieka savo darbą ir niekur nesitrauks“, - teigė jis „The Financial Times“.