Visa pagalbos Airijos bankams suma gali siekti 50 mlrd. eurų, kurių didžioji dalis teks prasiskolinusiam „Anglo Irish“ bankui, kuriam reikia ne mažiau kaip 29,3 mlrd. eurų.

„Anglo Irish“ (bankas) išaugo iki tokio dydžio, kad jo balansas, metinė apyvarta sudarė pusę nacionalinio turto, ir jis pats tapo sistemine grėsme valstybės finansiniam gyvybingumui“, - antradienį kalbėjo finansų ministras Brianas Lenihanas.

Anksčiau buvo kalbama, kad bankams iš viso reikės 33 mlrd. eurų. Tačiau paaiškėjo, kad bankų skolos yra kur kas didesnės, o tai reiškia, kad Airija taps didžiausią biudžeto deficitą turinčia euro zonos nare nuo 1999 m., kai buvo sukurta vieninga valiuta.

Euro zonos taisyklėse reikalaujama, kad šalių deficitas nesiektų daugiau kaip 3% BVP. Airijos vyriausybė tvirtina, kad iki 2014 m. jiems pavyks tai pasiekti.

Airijos valdžia taip pat paskelbė, kad šiais metais nebeišleis daugiau obligacijų ir kad ji turi pakankamai lėšų iki 2011 m. vidurio.

Tačiau tokio dydžio biudžeto skylė reiškia, kad gyventojai, jau ir taip pasipiktinę neatsakingu bankų išlaidavimu ekonominio bumo metais, dėl kurio dabar teko apkarpyti viešojo sektoriaus išlaidas, turės patirti dar vieną taupymo bangą. Taupymo priemonės bus paskelbtos lapkričio mėnesį tvirtinant šalies biudžetą keturiems metams.

Profsąjungos žada demonstracijas, jei bus imtasi dar griežtesnio taupymo, o vyriausybės valdančiosios partijos populiarumas šalyje krenta.
ES atidžiai stebi situaciją, baimindamasi, kad Airijai, kaip ir Graikijai, prireiks skubios finansinės pagalbos. Tačiau ekspertai ramina, kad Airijos situacija vis dėlto skiriasi nuo Graikijos.

Jų teigimu, Airija sėkmingai vykdo eksportą, todėl mokėjimų balansas turėtų būti teigiamas. Tačiau tai reiškia, kad šalies skolas teks padengti gyventojams ir privačiam sektoriui.