Pasirinkimas

Kažkada buvo populiaru dažyti sienas balta ar kremine spalva. Dabar turime daug daugiau galimybių. Didžiosios dažų gaminimo kompanijos, kaip ir drabužių dizaineriai, kiekvieną sezoną pristato naujas spalvas. Vieną sezoną madinga ryškiai žalia, kitą – visos neutralios spalvos. Pasirinkimas gali gerokai sujaukti mintis. Netgi laiko išbandyta ir patikrinta balta gali būti klastinga.

Nesklandumai

Galbūt puikiai žinote, kokios spalvos kambario norite, tačiau vis dėlto galite susidurti su kliūtimis. Kodėl dažai, taip nuostabiai atrodę skardinėje, ant sienos atrodo negyvai ir blankiai? Be to, valandų valandas praleidote derindami spalvų subtilybes, tačiau kambarys atrodo taip nuobodžiai…

Spalvų schema

Planuoti ir rinktis spalvas lengva, kai žinome pagrindinius principus. Kartais atrodo, kad interjero dizaineriai turi įgimtą pajautimą, kas prie ko dera ir kas ne. Iš tiesų, pasitikėjimas savo pojūčiais ir bandymai skoningai dekoruoti yra puikus mokymosi būdas. Ir nors dažai nėra labai brangūs, vis tiek po ilgo darbo nemalonu pastebėti, kad visos pastangos nuėjo šuniui ant uodegos. Tuo tarpu visi dizaineriai puikiai žino pagrindinius spalvų derinimo principus.

Jei nežinote, kokias spalvas pasirinkti, vadovaukitės šiomis taisyklėmis. O kai jau mokėsite taisykles, pasilinksminkite, jas laužydami.

Spalvos pasirinkimas – labai individualus dalykas. Kas “veža” jus, kitą gali pykinti. Jei poilsio kambaryje visada jaučiatės apatiškas, o prieškambaryje – pakylėtas, pasinerkite į spalvų psichologiją.

Spalvų psichologija

Kokią nuotaiką sukuria spalvos?

Spalvos su nuotaikomis ir jausmais buvo siejamos nuo seniausių laikų – dar nuo tada, kai mūsų protėviai suprato, jog raudona ugnis yra pavojinga, o tos violetinės uogos atneša mirtį.

Spalvomis buvo naudojamasi ir religijoje. Žmonės, žvelgdami į vitražą, žinojo, kad mėlyna simbolizuoja tikėjimą, o žalia – viltį. Netgi šventieji buvo siejami su tam tikromis spalvomis.

Raudona – pavojus, aistra, energija, šiluma, nuotykiai, optimizmas.

Labiausiai tinka: valgomajam – jausitės linkęs bendrauti, žvalus, padidės apetitas

Minusai: gali varginti ir sukelti galvos skausmą. Kambarį verčiau dažykite keletu atspalvių, arba tik vieną sieną. Galite naudoti tik akcentams. Raudona netinka kūdikio kambariui.

Rožinė – meilės spalva.

Labiausiai tinka: miegamajam – jausitės ramus ir pasiruošęs poilsiui.

Minusai: gali atrodyti per daug mergaitiškai ar šleikščiai saldžiai. Patartina derinti su anglies bei juoda spalvomis.

Oranžinė – suteikia tvirtumo, pastovumo, jaukumo, ramina ir net pagerina virškinimą.

Labiausiai tinka: svetainei ir valgomajam.

Minusai: jei oranžine spalva nudažysite miegamąjį, gali kankinti nemiga. Kambarys atrodys mažesnis, todėl pasirūpinkite, kad jame būtų pakankamai šviesu.

Žalia – gamtos ir energijos spalva, ramina, suteikia harmonijos (tai viduriukas tarp raudonos ir mėlynos), saugumo, stabilumo jausmą.

Labiausiai tinka: miegamajam, svetainei.

Minusai: per daug žalios pavers jus apatišku ir per daug atsipalaidavusiu. Derinkite su raudona ar oranžine.

Mėlyna – ramina, skatina intelektualinę veiklą, mažina alkio jausmą, apsaugo nuo košmariškų sapnų; tai ištikimybės, ramybės, valdžios, saugumo, protinės veiklos spalva.

Labiausiai tinka: miegamajam, voniai, darbo kambariui.

Minusai: gali atrodyti šaltai ir nejaukiai. Suteikite jaukumo naudodami šiltesnius mėlynus atspalvius.

Geltona – saulės šviesos ir energijos spalva, stimuliuoja intelektą.

Labiausiai tinka: virtuvei, valgomajam, šiaurinėje pusėje esantiems kambariams.

Minusai: sunkiai užmigsite geltoname miegamajame. Jei jaučiatės sugniuždytas emociškai, geltona tik pablogins situaciją.

Alyvinė – dvasingumo, moteriškumo spalva; simbolizuoja mistiką, rojų.

Labiausiai tinka: miegamajam ir voniai – patalpoms, skirtoms atsipalaidavimui.

Minusai: gali atrodyti neskoningai. Pagyvinkite juoda ar/ir sidabrine spalvomis.

Violetinė – kūrybiškumo, vaisingumo, džiaugsmo, taip pat magijos, demoniškumo, sekso ir mirties spalva.

Labiausiai tinka: miegamajam.

Minusai: gali varginti.

Ruda – suteiks saugumo, stabilumo, praktiškumo.

Labiausiai tinka: svetainei.

Minusai: psichinei veiklai skatinti derinkite su gyvesnėmis spalvomis – žalia, mėlyna.

Juoda – tai ne spalva. Ji sugeria visas spalvas ir jų neatspindi. Simbolizuoja mirtį, ekscentriškumą, dramatiškumą.

Labiausiai tinka: visur naudoti su saiku.

Minusai: gali sukelti depresiją – prisiminkite tamsius “sunkių paauglių” kambarius. Nenaudokite juodos kaip pagrindinės spalvos, derinkite su “saldžiomis”, pavyzdžiui, rožine.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją