Kaip išmokti kasdieniame gyvenime subalansuoti laiką, skirtą šeimai ir laiką, skirtą darbui? Reikia atrasti tam tikrą būdą.

Neseniai JAV įvykusioje konferencijoje “Pinigai ir galia” dalyvavo tokios žvaigždės kaip oro pajėgų apmokymų vadovė, generolė Karen Rankin; filmų “Sleepless in Seatle” ir “Contact” prodiuserė Lynda Obst; vieniša dviejų vaikų motina Liz Coker, kuri, baigusi vakarinę mokyklą, įkūrė Minco technologijų laboratoriją – dabar 17 mln. dolerių vertės kompaniją; Wendy Lopez, 5 mln dolerių vertės Dallas inžinierijos firmos vadovė.

Koks klausimas kirbėjo moterų galvose tą dieną, ir apie ką sukosi daugiausia diskusijų? Apie tai, kaip suderinti darbą ir šeimą.

Prodiuserė Lynda Obst pasakojo, kaip kartą savo kompanijos darbuotojams bandė paruošti vakarienę. Kulinarijos knyga jai atrodė kaip atominės fizikos traktatas; vyras atsisakė parnešti iš parduotuvės žuvį; ji pati bijojo eiti, kad nesudegtų likusi vakarienės dalis; gąsdino mintis, kad anksčiau atėję svečiai aptiks ją susivėlusią ir su miltuota prijuoste.

Tuo metu, kai moteris stovėjo virtuvėje apsipylusi ašaromis, paskambino knygos “Heartburn” autorė Nora Ephro. Kai Lynda papasakojo, kas nesiseka, Nora tarė: “Susiimk, brangioji. Paskambink į parduotuvę ir paprašyk, kad žuvį pristatytų į namus”.

Lynda suprato, koks svarbus dalykas yra suderinamumas ir abipusė nauda. Ji ėmė daugiau laiko skirti sau ir savo karjerai, iš pradžių visus pinigus išleisdama pagalbai tvarkant buities reikalus.

Jau nekalbant apie namų ūkio darbus, moterys turėtų nusimesti tą milžinišką atsakomybės už vaikų auklėjimą naštą. Vien todėl, kad iš prigimties yra jautresnės ir rūpestingesnės, nereiškia, kad jos vienintelės vaikų augintojos. Vyrai tai vadina “moterų pareiga”, o paskui darbovietėse aiškina, neva negalime susikaupti darbui, nes nuolat galvojame apie vaikus, negalime vykti į komandiruotes ar dirbti viršvalandžių. Tačiau įvairūs tyrimai rodo, kad tai visiška netiesa.

Faktas yra tas, kad vyrai nenori pusę darbo krūvio skirti vaikų ar senelių priežiūrai, o moterims tai tarsi “priklauso”. Jeigu abu su sutuoktiniu dirbate pilną darbo dieną, namų ūkio darbus turite pasiskirstyti po lygiai. Moteris neprivalo dirbti pilnu etatu darbe, ir pilnu – namie.

Pasilengvinkite naštą daugiau pinigų skirdama pagalbai atliekant namų ūkio darbus. Nesvarbu, ką nuspręsite – naudositės pristatymo į namus paslaugomis ar pasisamdysite auklę – svarbiausia atrasti balansą tarp darbo ir šeimos reikalų.

Kažkas nuolat keičiasi mūsų karjeros srityse, kaip ir namie. Mums reikia išmokti prisitaikyti prie visų pokyčių. Taip, kaip pasveriame visus “už” ir “prieš” darbe vykdydamos finansų išlaidų analizę, taip turime susikaupti ir priimti geriausius sprendimus namuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją