„Financial Times Deutschland“ atlikus tyrimą paaiškėjo, kad 17 asmenų, anksčiau dirbusių Europos komisarais, vis dar gauna kompensacijas mažiausiai 96 000 eurų (331 200 Lt) per metus, nors jau seniausiai užima lobistų ar politikų postus kitur.

Vienas garsiausių dvigubą uždarbį gaunančių politikų yra ankstesnis Europos Sąjungos vidaus rinkos komisaras Charlie McCreevy. Šis airis po pasitraukimo iš Komisijos greitai pateko į pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ stebėtojų tarybą ir pagal antilobistų skaičiavimus uždirba iki 47 000 eurų (162 150 Lt) per metus. Prie to dar reikėtų priskaičiuoti pereinamojo laikotarpio Europos Komisijos kompensaciją, kuri sudaro apie 11 000 eurų (37 950 Lt) per mėnesį. Taip pat ir ankstesnis komisaras, atsakingas už žuvų ūkį, Joe Borgas, dabar dirbantis lobistu Briuselio agentūroje „Fipra“, gauna šią sumą.

Europos Komisijai ši tema yra ypač jautri. Nuo senų laikų nevyriausybinės organizacijos skundžiasi, kad tokiu būdu sukeliami milžiniški viešų ir privačių interesų kofliktai, nes komisarai iškart po pasitraukimo iš tarnybos dažniausiai pereina dirbti į privatų sektorių. Tačiau nedaugelis žino, kad buvusieji komisarai net ir naujose pareigose kurį laiką gauna pereinamojo laikotarpio kompensacijas.

Net trejus metus po išėjimo iš Europos Komisijos, jos buvę nariai gauna nuo 40 iki 65 proc. buvusio uždarbio. „Tai turėtų padėti buvusiems komisarams pereinant į darbo rinką", – sako vienas iš Komisijos atstovų. Europos Sąjungos kritikai dėl to niršta. „Tai yra bankroto paskelbimas pereinamojo laikotarpio kompensacijų sistemai", – pareiškė jokiai frakcijai nepriklausantis Europos Parlamento narys Martinas Ehrenhauseris. Europos Komisijos atstovai taip pat užsimena, kad šios kompensacijos turėtų padėti buvusiems komisarams pailsėti po intensyvios tarnybos Briuselyje. Tačiau buvę komisarai ilsisi neilgai. Štai vokiečių delegatas Komisijoje Günteris Verheugenas, pailsėjęs šešis mėnesius, įsteigė lobistų agentūrą.

Kol G. Verheugenas mėgaujasi solidžia „pensija“, savo atlyginimų statistiką Komisijos kompensacijomis gerina Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė bei Italijos užsienio reikalų ministras Franco Frattinis. Tačiau daugiausia kritikos sulaukia Danuta Hübner ir Louisas Michelis – Lenkijos ir Belgijos europarlamentarai. Jie gauna ne tik Europos Parlamento nario atlyginimą, bet ir Komisijos kompensaciją. D. Hübner ginasi tvirtindama, kad kiekvienam buvusiam komisarui priklauso šie pinigai. Taigi Europos Komisijos teisės tarnyba leidžia kompensacijomis mėgautis praktiškai visais atvejais.

„Kai Europa vieną kartą susimaus, į tokius dalykus bus atkreiptas dėmesys", – sako Vokietijos krikščionių demokratų (CDU) delegatė Europos Parlamente Ingeborga Grässle. Ji ketina kitą savaitę Parlamento Biudžeto kontrolės komiteto posėdyje siūlyti užšaldyti komisarų atlyginimų biudžetą 2011 metams, kol nepasikeis pereinamojo laikotarpio kompensacijų sistema.

Primename, kad D. Grybauskaitė iki ją išrenkat prezidente dirbo eurokomisare, atsakinga už biudžetą ir finansinį programavimą. Prezidentei pareiškus, kad dalį atlyginimo ims iš EK, Lietuvoje buvo kilusi diskusija, ar taip ji nepažeidžia Konstitucijos, tačiau teisininkai išaiškino, kad pažeidimo nėra. Prezidentė yra atsisakiusi pusės prezidento atlyginimo.