Apie tai, kad palestinietis tarp 2004 m. ir 2006 m. galėjo būti neteisėtai kalinamas Lietuvoje, organizacijai pranešė neatskleidžiamas šaltinis, išvada abejoti esą neleidžia ir žiniasklaidos priemonėse pateikta informacija, kurią vėliau patvirtino JAV valdžios institucijos bei išslaptinti dokumentai.

Lietuvos URM tikrins informaciją

Lietuvos užsienio reikalų viceministrė Asta Skaisgirytė-Liauškienė nuo išsamesnių komentarų susilaikė tvirtindama, kad informaciją reikia patikrinti.

„Nevyriausybinės organizacijos pateikta informacija reikalauja kruopštaus patikrinimo, ar ji yra pagrįsta ir kiek tai yra pagrįsta. Manau, kad tik patikrinus šią informaciją mes galėsime komentuoti. (...) Mes turime savo šaltinių patikrinti informaciją“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė ji.

Bendradarbiauja su Žmogaus teisių stebėjimo institutu

Lietuvoje šiai kalinių teisių gynimo organizacijai talkina Žmogaus teisių stebėjimo institutas. „Mes dirbame su keliomis nevyriausybinėmis organizacijomis, viena iš jų turi tokią informaciją, ji kreipėsi pirmadienį į prokuratūrą“, - DELFi sakė Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius.

Pasak jo, aplinkybės apie galimą A. Zubaydah kalinimą Lietuvoje nėra žinomos.

„Aplinkybių niekas tiksliai nežino. Yra šaltinis, kuris pats dalyvavo šioje programoje ir kur pasakė, kad tikrai šitas žmogus buvo atvežtas į Lietuvą. Čia daugiausia, ką mes žinome ir ką mes galime pasakyti. Dabar prokuratūros reikalas patikrinti, ar tai atitinka tiesą, ar ne“, - teigė H. Mickevičius.

Kaip rašoma bendrame Žmogaus teisių stebėjimo instituto ir „Reprieve“ pranešime, A. Zubaydah buvo klaidingai laikomas teroristinio tinklo „Al Qaeda“ vienu iš pagrindinių operacijų vadovu.

„Žiniasklaidos priemonėse pateikta informacija, vėliau patvirtinta JAV valdžios institucijų bei eile išslaptintų oficialių dokumentų, leidžia daryti išvadą, jog nuo A. Zubaydah sulaikymo Pakistane 2002 m. kovo 28 d. iki perkėlimo į Gvantanamo bazę 2006 m. rugsėjo 6 d., jis buvo laikomas slaptuose CŽV sulaikymo centruose skirtingose pasaulio vietose“, - rašoma abiejų organizacijų pranešime.

„Reprieve“ informacijos šaltinio duomenimis, kažkuriuo laikotarpiu tarp A. Zubaydah kalinimo Maroke 2004 m. ir Gvantanamo bazėje 2006 m., jis buvo laikomas Lietuvoje veikusiame slaptajame CŽV įkalinimo centre. Prašyme pradėti ikiteisminį tyrimą, „Reprieve“ primena Lietuvos pareigą pagal Europos žmogaus teisių konvenciją tinkamai ir išsamiai ištirti pateiktą informaciją.

Neleido miegoti, mušė ir kitaip kankino

Britų nevyriausybinė organizacija teigia, kad daugiau nei ketverius metus palestinietis A. Zubaydah buvo tardomas ir kankinamas siekiant išgauti prisipažinimą dėl teroristinių aktų organizavimo ir vykdymo.

Teigiama, esą palestinietis buvo asmuo, kurį tardant išbandyti žmonių kankinimo metodai: jis buvo mušamas, 83 kartus per vieną mėnesį patyrė skandinimo imitavimą, laikytas nuogas šaltuose kambariuose grojant garsiai muzikai, jam priverstinai ribotas miegas.

Šį pavasarį JAV valdžios institucijos pranešė, jog nebėra pagrindo tvirtinti, kad A. Zubaydah buvo „Al Qaeda“ narys ar kitaip dalyvavo šios organizacijos veikloje. Taip pat neva nerasta duomenų, jog palestinietis vykdė ar buvo susijęs su 1998 m. vykusiais JAV ambasadų sprogdinimais ar 2001 m. rugsėjo 11 d. išpuoliu.

Šiuo metu A. Zubaydah, pasak Žmogaus teisų stebėjimo instituto direktoriaus, yra kalinamas Gvantanamo kalinių sulaikymo centre.

Manė sugavę aukštą „Al Qaeda“ narį

„The New York Times“ pernai balandį rašė, kad A. Zubaydah buvo sučiuptas 2002 m. kovo mėnesį Pakistane po susišaudymo su Pakistano ir JAV saugumo pareigūnais. Iš pradžių jis buvo pristatytas kaip trečias ar ketvirtas asmuo „Al Qaeda“ hierarchijoje, kuris neva tvarkė teroristų rengimo stovyklų reikalus.

CŽV jį apibūdino kaip didelį individualistą, ypač vertinantį savo nepriklausomumą, pabrėžė jo sveikatą ir tvirtumą.

2009 m. balandį paaiškėjo, kad CŽV kvotėjai 2002 m. rugpjūtį A. Zubaydah net 83 kartus taikė skandinimo imitavimą, toks kvotimo metodas buvo pagrįstas prielaida, jog jis yra aukštas „Al Qaeda“ narys.

Buvęs CŽV pareigūnas Johnas Kiriakou 2007 m.yra viešai teigęs, kad po 35 sekundžių skandinimo metodo imitavimo A. Zubaydah sutiko atskleisti viską, ką žino. 2009 m. balandį jis teigė manąs, jog kankinimo metodų taikymas prieš palestinietį padėjo gauti informacijos ir sugauti kitą įtariamą teroristą Ramzi Binalshibh.

Tačiau neatskleidžiami „The Times“ šaltiniai teigė, kad palestinietis visą, ką žinojo, atskleidė dar prieš žiaurių metodų taikymą.

Išvada, jog žiaurūs metodai buvo nebūtini, pasak „The Times“, paremta ir tuo, kad 2005 m. JAV Teisingumo departamento surašė atmintinę, kurioje buvo pastaba, jog šiuo atveju grubių metodų taikymas buvo nebūtinas.

Pripažinta, kad Lietuvoje buvo patalpos CŽV kalėjimui

Lietuvos Seimas yra patvirtinęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvadas, jog mūsų šalyje buvo įrengtos patalpos slaptam CŽV kalėjimui, o amerikiečių orlaiviai skraidė į mūsų šalį, tačiau ar buvo atvežami sulaikyti asmenys, nenustatė.

Per daugiau nei pusantro mėnesio trukusį tyrimą nustatyta, kad aukščiausi pareigūnai apie tai nebuvo informuojami arba informuojami paviršutiniškai.

„Patalpos buvo, mūsų žiniomis, galimybės kirsti Lietuvos sieną buvo, orlaiviai, siejami su CŽV, buvo. Dėl jų turinio aš tikrai nieko pasakyti negaliu, nes tarnybos negalėjo atlikti patikrų, kas atvežta ir išvežta. Dėl to tokia galimybė egzistuoja“, - iškart po komiteto išvadų paskelbimo yra sakęs jo pirmininkas Arvydas Anušauskas, komentuodamas, ar įtariamieji buvo skraidinami į Lietuvą.

Parlamentarai taip pat yra pasiūlę prokurorams ištirti, ar buvę saugumo vadovai Mečys Laurinkus ir Arvydas Pocius bei aukštas saugumo pareigūnas Dainius Dabašinskas nepiktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir neviršijo įgaliojimų.

NSGK tyrė amerikiečių žurnalistų paviešintą informaciją, kad Lietuvoje 2004-2005 m. veikė slaptas CŽV kalėjimas, kuriame galėjo būti laikomi ir kankinami aštuoni terorizmu įtariami asmenys. Remdamasi neįvardytais buvusiais amerikiečių žvalgybininkais televizija „ABC News“ paskelbė, kad toks sulaikymo centras veikė netoli Vilniaus nuo 2004 m. rugsėjo ir buvo uždarytas tik 2005 m. lapkritį.