„Per šį vadovų susitikimą tikrai bus diskusijų apie tai. Žinoma, ES Komisija turi teisę tikrinti, ar šalys gerbia įstatymus, tačiau, mano nuomone, jos tonas, o ypač palyginimas su istoriniais įvykiais buvo nelabai tinkamas“, - žurnalistams sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

ES teisingumo komisarės Viviane Reding pareiškimas, kad Prancūzijos elgesys su romais pažeidžia ES teisę ir sukuria „situaciją, kurios, kaip maniau, po Antrojo pasaulio karo Europa nebematys“, sukėlė Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy įniršį. Susitikime su senatoriais jis pareiškė, kad Liuksemburgas pats galėtų priglausti romus. V. Reding yra iš Liuksemburgo.

„Jis sakė, kad mūsų politika yra teisinga ir, kaip jis rytoj (susitikimo metu) paaiškins, tiesiog skandalinga, kad Europa šitaip reaguoja į Prancūzijos veiksmus“, - kalbėjo senatorius Bruno Sido.

Liuksemburgas savo ruožtu papriekaištavo Paryžiui – užsienio reikalų ministrė Jean Asselborn sakė: „Žinau, kad Nicolas Sarkozy turi problemų su liuksemburgiečiais, bet čia jis jau nuėjo per toli“. „Problemomis“ ji pavadino ankstesnį N. Sarkozy konfliktą su ES vadovybe dėl bankų paslapčių.

Bulgarijos premjeras Boyko Borisovas prieš ELP susirinkimą sakė, kad jo šalis „neturi su Prancūzija jokių problemų“, nors iki dabar į savo gimtąsias šalis buvo sugrąžinta jau virš 1000 Rumunijos ir Bulgarijos piliečių. „Norime, kad mūsų piliečiai gerbtų tos šalies, į kurią išvyko, įstatymus“, - sakė B. Borisovas.
Iš Rumunijos pusės ELP narys Marianas-Jeanas Marinescu sakė reporteriams, kad jis tikisi, jog Prancūzija „ištaisys savo klaidas“ ir sustabdys deportacijas. „Kiekvienas pilietis turi laikytis įstatymų, tačiau laikytis jų turi ir ES valstybės, nesvarbu, didelės ar mažos“, - kalbėjo jis.

ELP partija oficialią savo nuomonę apie susidariusią situaciją suformulavo tik per 24 val.; didžiausia problema yra tai, kad ir V. Reding, ir N. Sarkozy yra jos nariai.

„ELP frakcija apgailestauja, kad abi pusės pastarosiomis dienomis persistengė, spręsdamos romų klausimą; kalbėdami persistengė ir kai kurie prancūzų ministrai, ir kai kurie komisarai, kurie, deja, palygino šiandieninės Prancūzijos situaciją su nacių režimu“, - pareiškė ELP frakcijos Europos Parlamente pirmininkas Josephas Daulas.