„ES kovoja su recesija iš visų jėgų“, - pabrėžė J. M. Barroso trečiadienį prasidėjusiame 20-ajame Centrinės ir Rytų Europos ekonomikos forume Lenkijoje, Krynicos mieste. Pagrindinė diskusijų tema jame buvo „ES po Lisabonos sutarties įsigaliojimo“, tačiau gana greitai diskusija pasisuko apie ekonominę krizę ir Europos atsaką jai.

J. M. Barroso atkreipė dėmesį, kad fiskalinė konsolidacija – būtina „išėjimo iš krizės strategijos“ dalis. „Tai teisinga kryptis, tačiau ji turėtų netrukdyti augti“, - kalbėjo jis. Jo teigimu, planuojant biudžeto apkarpymus, būtina atsižvelgti į viešojo sektoriaus išlaidas; jei vienose srityse galima mažinti išlaidas, tai kitos yra svarbi investicija į ateitį.
Visgi J. M. Barroso pabrėžė, kad biudžeto konsolidacija tėra pirmas žingsnis, jį turi sekti struktūrinės pertvarkos. EK prezidentas paragino pritaikyti Europos socialinę rinkos ekonomiką prie augančios pasaulinės konkurencijos sąlygų. Investicijų į „naujus augimo variklius“ koordinavimas ES lygiu yra svarbi pridėtinė priklausymo ES vertė, pridėjo jis.

„Nevalgykime bulvių, kurios skirtos sėklai“, - savo ruožtu patarė „Nokia“ vadovas, buvęs Suomijos premjeras Esko Aho, kalbėdamas apie tai, kaip pavojinga mažinti lėšas švietimo srityje. Investicijos į švietimą krizės laikotarpiu turėtų būti ne apkarpomos, o didinamos, perspėjo jis.