Ryšys tarp spalvų ir nuotaikos – neatsiejamas. Jeigu mažylis dar nemoka kalbėti, jam lengviau išreikšti savo jausmus spalvomis, o ne žodžiais. Spalvų pasirinkimas priklauso ir nuo mažylio lyties. Mergaitėms labiau patinka rožinė, alyvinė, violetinė, o berniukams labiau patinka juoda ir ruda spalvos. Mėgstamos spalvos keičiasi vaikui augant.

Naujagimiai pasaulį mato juodai – baltais tonais. Jiems dar neegzistuoja jokie spalvų niuansai. Tėvai turi pasirūpinti vaiką supančia aplinka – parinkti įvairias spalvas, įvairiaspalvius žaisliukus ir t.t.bei žaisti ir bendrauti su mažyliu.

Iki 4-5 metų vaikai dažniausiai renkasi juodą spalvą. Paaiškinimas paprastas – juoda kontrastingiausia, piešiant ant balto popieriaus. Bijoti čia nereikia: piešiama informacija ar įvykis, kuriuo mažylis nori pasidalinti nebūtinai yra nemalonūs.

Nuo 5 iki 10 metų dauguma vaikų pasirenka raudoną ir geltoną spalvas - energijos ir aktyvumo spalvas. Užduotis tėvams – nukreipkite vaiko energiją kūrybine linkme.

Nuo 11 iki 12 metų mėgstamiausia mėlyna spalva – stabilumo ir pusiausvyros. Šio amžiaus vaikai jautrūs permainoms ir labai pažeidžiami. Jiems būtinas tikslus dienos režimas, stabili ir saugi namų ir mokyklos aplinka.

Nuo 13 metų mėgstamiausia spalva vėl tampa juoda, kai kada ji papildoma „nuodingomis“, rėkiančiomis spalvomis (rožine, oranžine ir t.t.).

Suaugusiems reikia apsišarvuoti kantrybe ir vengti audringos reakcijos dėl spalvų pasirinkimo, nes būtent tai suteiks paaugliui papildomo dėmesio. Geriau mokykite vaiką išreikšti savo emocijas žodžiais, dažniau nuoširdžiai pasikalbėkite su juo ir pasidžiaukite vaiko pasiekimais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją