Komisija paprašys nacionalinių vyriausybių įdiegti „jaunimo garantiją“, kuri užtikrintų, kad visi jauni žmonės per šešis mėnesius po mokyklos baigimo turėtų darbą, lankytų kursus ar studijuotų. Be to, plačios apimties politiniame dokumente, kuris bus paskelbtas rugsėjo 15 d., bus numatytos priemonės, padėsiančios jauniems žmonėms dirbti, sutdijuoti ar savanoriauti kitose ES šalyse.

„Mūsų tikslas – kovoti su nedarbu per švietimą ir įgūdžių lavinimą“, - interviu su „European Voice“ sakė Androulla Vassiliou, už švietimą ir jaunimo politiką atsakinga Europos komisarė. - „Atsižvelgdami į socialines problemas, su kuriomis tenka susidurti, mes matome, kad būtina veikti socialinėje sferoje.“

Šią savaitę sakydamas kalbą Europos Parlamente, EK pirmininkas José Manuelis Barroso pažadėjo, kad ES nepamirš nedarbo problemos.

Jauni žmonės nuo recesijos nukentėjo labiausiai. Liepos mėnesį apie 20% jaunų žmonių neturėjo darbo, tai dvigubai daugiau negu bendras nedarbingumo vidurkis.

EK rengiamame dokumente pateikiamos 28 skirtingos idėjos, nuo darbų poreikio planavimo iki labiau populistinių priemonių – pavyzdžiui, „Youth on the move“ nuolaidų kortelė jaunimui. Daugelis siūlomų priemonių skirtos skatinti jaunų žmonių judėjimą. Komisija nori įsteigti „mobilumo balų švieslentę“, kurioje būtų įvertinamos kliūtys studijoms užsienyje, taip pat sukurti informavimo apie laisvas darbo vietas visoje Europoje priemonę.

Komisija derasi su Europos Investicijų Banku dėl paskolų jauniems žmonėms, norintiems dirbti, studijuoti ar savanoriauti užsienyje, teikimo.

EK įgaliojimai švietimo ir darbo srityse riboti, o šiuos žingsnius jau galima interpretuoti kaip kišimąsi į valstybių narių kompetenciją. A. Vassiliou nesutinka, kad Komisija siekia naujų galių, tačiau, jos teigimu, valstybėms narėms reikia pagalbos. Ji sako, kad valstybės narės galės pačios pasirinkti, ar pritaikyti kitą savaitę pristatomas priemones. Komisija tik tikrins, ar daroma pažanga, siekiant 2020 metams nustatytų švietimo tikslų, tačiau atsiliekančios šalys nebus baramos ar gėdinamos.