Sausį įsteigtam Juridinių asmenų registrų centrui visos šalies įmonės privalo teikti duomenis apie finansinę atskaitomybę. Tai padaryti reikia per mėnesį po jos patvirtinimo ataskaitiniame bendrovės susirinkime. Neteisingus duomenis registrui pateikę ar be pateisinamos priežasties pavėlavę tai padaryti įmonių vadovai būtų baudžiami bauda iki 2000 litų, o informacijos visai neteikiantys - iki 5 tūkst. litų.

"Nuobaudos išvengti tikrai nebus galima. Yra šitas reikalavimas pagal ES yra šitas reikalavimas pagal ES teisę, kad turi valstybės narės nusistatyti sankcijas už metinės finansinės atskaitomybės nepateikimą," sako Ūkio ministerijos Įmonių ekonomikos ir valdymo departamento direktorė Audronė Railaitė.

"Kiek iš tikrųjų jos pateiks, sunku pasakyti. Austrija mums buvo pateikusi tokią informaciją, kad jie per pirmus metus šalyje, kai buvo įvesta šita prievolė, gavo tik apie 20 proc. įmonių finansinių atskaitomybių nuo to skaičiaus įmonių, kurios turėjo šiuos dokumentus pateikti," anot VĮ Registrų centras Juridinių asmenų registro departamento viršininkės Vandos Albrechtaitienės, patikrinti daugiau nei 50 tūkstančių įmonių finansines ataskaitas - neįmanoma.

Be to esą teisės aktuose yra spragų, kuriomis pasinaudoję verslininkai galėtų užginčyti paskirtą nuobaudą. "Negalima paleisti proceso, jei jo negalėsi iki galo įvykdyti, nes duos tave į teismą ir tu nieko negalėsi padaryti," sako specialistė.

Verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas pripažįsta, kad kol kas nė viena bendrovė dar nebuvo nubausta už duomenų neteikimą Juridinių asmenų registrui: "Dėl to, kad yra vienas centras ir jis yra nepajėgus sužiūrėti visos šalies mastu, kokie pokyčiai įmonėse vyksta. Bet, jei bus pritarta Ūkio ministerijos siūlomoms sankcijoms, gali būti, kad vietose, rajonuose gali atsirasti piktnaudžiavimo faktų, kaip mes matome dirba Sodra, VMI. Kai jiems reikia surinkti biudžetą, tada prasideda baudžiamosios operacijos."

Be to įmonės vadovus nuo gegužės siūloma bausti ir tuomet, jei ant oficialių bendrovės blankų, taip pat ir elektroninių jų formų, nebus nurodyti visi privalomi rekvizitai. Už tai grėstų bauda nuo 100 iki 1000 lt.

Šaltinis
Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją