Penktadienį Vilniuje spėjo pasikeisti kone visi metų laikai, vertę nervingai žvilgčioti į debesis gausiai užderėjusių lauko renginių organizatorius. Tačiau vasaros kino festivalio „Sidabrinės gervės naktys” rengėjai vylėsi, kad visus tris mėnesius - kiek truko festivalis - jiems buvęs palankus dangus nepaves ir šįkart, sostinėje užbaigiant didžiąją kino kelionę per Lietuvą.

Vėlų vakarą S.Moniuškos skverelyje susibūrusiems vilniečiams lietsargių ar organizatorių paruoštų lietpalčių vis dėlto prireikė, tačiau net ir nepalankios oro sąlygos žmonių neišbaidė. Oficiali „Sidabrinės gervės naktų” organizatorė Agnė Armoškaitė-Šemberienė patikino po šio renginio iš naujo įsimylėjusi Vilniaus publiką.

„Artėjant aštuntai valandai man ėmė smarkiai plakti širdis – žmonių buvo dar gana nedaug. Jau maniau, kad vilniečiai išlepę, ir tokį ganėtinai darganotą vakarą mieliau praleis namie. Tačiau netrukus jie ėmė plūsti, susirinko pilnas S.Moniuškos skveras, - kalbėjo A.Armoškaitė-Šemberienė. - Ekraną mes specialiai statėme prie Kotrynos bažnyčios, taip jis tarsi gavo jos karūną, reginys buvo jaudinančiai sakralus. Filmus baigėme rodyti apie vidurnaktį, tačiau žmonės neskubėjo skirstytis. Mes turėjome daug žiūrovų ir kinas sostinėje gyvavo.”

Susirinkusieji su malonumu pasižiūrėjo tris lietuviškus filmus: dokumentinį „Upė” (rež. J. ir R. Gruodžiai), trumpametražį „Lernavan“ (rež. M.Sargsyan) ir pilnametražį „Atsisveikinimas” (rež. T.Donela). Šventiniame kino vakare dalyvavo šių filmų kūrėjai. Jie betarpiškai bendravo su auditorija. „Man labai gera, kad yra tokie renginiai, kur aš tiesiogiai galiu bendrauti su žiūrovu, galiu būti taip arti žiūrovo”, - žaviai kuklindamasis kalbėjo režisierius Tomas Donela.

Apie lietuviško kino tradicijų puoselėjimą, jo sklaidą ir būtinybę skatinti kūrėjus tądien uždegančiai kalbėjo Europos kino akademijos narė, Lietuvių kino akademijos Tarybos pirmininkė dr. Gražina Arlickaitė. Prieš kino seansus surengtoje spaudos konferencijoje ji drauge su kitu LiKA steigėju – Lietuvos Rašytojų Sąjungos nariu, aktoriumi ir režisieriumi Alvydu Šlepiku pristatė akademijos tikslus, aptarė dabartinę nacionalinio kino situaciją, pabrėžė, kad siekia sutelkti šalies kino bendruomenę, edukuoti auditoriją kino požiūriu ir populiarinti mūsų filmus užsienyje. „Aš dėsiu visas pastangas, kad Lietuva atsirastų Europos kino žemėlapyje”, - patikino dr.G.Arlickaitė.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo LiKA veiklą nuoširdžiai palaikantys lietuviško kino grandai: aktorė Eugenija Pleškytė, režisieriai Arūnas Žebriūnas ir Marijonas Giedrys, operatorius Jonas Gricius. Jie visi yra apdovanoti Auksinės gervės statulėlėmis už nuopelnus lietuviškam kinui.

Festivalio „Sidabrinės gervės naktys” uždaryme taipogi apsilankė žinomi jaunesnės kartos teatro, kino ir televizijos aktoriai: Lina Budzeikaitė, Andrius Bialobžeskis, Ramūnas Rudokas, Tomas Kliukas. Žiūrovų gretose buvo matyti ir daugiau pažįstamų veidų: lietuviškus filmus susidomėję stebėjo Seimo nariai Juozas Olekas ir Mindaugas Bastys, advokatė Džiolana Tarvainytė, stilistė Agnė Gilytė, verslininkas Tadas Karosas ir kiti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją