Tai spontaniškos, energingos kūrybos gūsis, laisvojo džiazo, bliuzo, roko, „funk“, soul, kantri muzikos elementų raizginys. Šį stilių kaleidoskopą J.Ulmeris paverčia universalia, emocinga kalba. „Kad ir kur nuvykčiau, man atrodo, kad visur mane sutinka ta pati auditorija, - yra sakęs gitaristas. – Aš nesu komercinis atlikėjas, bet susidaro įspūdis, kad visi žino mano muziką“.

„Odyssey“ istoriją J. Ulmeris daugiau kaip du dešimtmečius kūrė kartu su smuikininku Charlesu Burnhamu ir būgnininku Warrenu Benbow. Trijulė išleido keturis albumus, jau tapusius klasika. Vilniuje J. Ulmeriui talkins kiti ne mažiau kūrybingi muzikantai.

J.Ulmeriui laisvojo džiazo alkį padėjo malšinti jo suburtas „Music Revelation Ensemble“, kuriame muzikavo saksofonininkas Davidas Murray‘us, bosininkas Aminas Ali ir būgnininkas Ronaldas Shannonas Jacksonas. Šiame kvartete per du dešimtmečius saksofonais ir fleitomis yra grojusios ir avangardo pažibos Julius Hemphillas, Arthuras Blythe‘as, Samas Riversas, Hamietas Bluiettas. Ansamblis išleido šešis laisvojo džiazo dvasia alsuojančius albumus.

Praėjusį dešimtmetį J. Ulmeris nesiliovė kurti ambicingų džiazo projektų, rodė juos Europos gastrolėse. Šiandien pasaulis pripažįsta išskirtinius šio muzikanto nuopelnus tiek džiazui, tiek bliuzui.

Jau daugiau kaip 30 metų J. Ulmeris tituluojamas džiazo ikona. Jo kūrybos įtaką pripažino tokie muzikos novatoriai kaip „Medeski, Martin & Wood“, Markas Ribotas, „Lake Trout“, Andy Summersas.

Muneeriui B. Fennellui nestinga nei drąsos, nei vaizduotės išbandant laisvajame džiaze retą instrumentą - violončelę. Muzikantas prakalbina ją ir smičiumi, ir liesdamas stygas pirštais, ir išgaudamas įvairiausius garsus iš instrumento korpuso.

Pakeisti projekte tokį išradingą smuikininką kaip Ch. Burnhamas - nemenkas iššūkis. Tačiau M.B. Fennellas jau yra sukaupęs naudingos ir įdomios patirties. Jis vadovauja originaliam džiazo sekstetui „Rhythm String Band“, kuriame groja pūtikų, stygininkų ir gitaristas. Jis taip pat yra džiazo trio „The New Times Trio“ narys.

Dougo Hammondo ir J. Ulmerio keliai susitiko beveik prieš pusę amžiaus Detroite, kur būgnininkas atvyko iš gimtosios Tampos. Floridoje jis pradėjo muzikanto karjerą grodamas bliuzo ir ritmenbliuzo grupėse, o Detroite tapo vienu kūrybinės muzikantų asociacijos steigėjų ir vadovų.

1970-aisiais persikėlęs į Niujorką, D.Hammondas dirbo su Kenny Durhamu, Charlesu Mingusu, Samu Riversu, Howardu Johnsonu, Lonnie Listonu Smithu, Marionu Williamsu, Arthuru Blythe’u, Nina Simone ir kitais džiazo korifėjais. Jis veržėsi groti įvairią muziką – nuo bliuzo iki bopo ir laisvojo džiazo. Žingeidumas D.Hammondą suvedė su Donaldu Byrdu, Josephu Jarmanu, Betty Carter, Chetu Bakeriu, Sonny Rollinsu bei kitomis išskirtinėmis muzikos pasaulio asmenybėmis.

Būgnininkas daug metų intensyviai kūrė ir gastroliavo su savo trio. Muzikinėse kelionėse jį lydėjo Steve’as Colemanas, Cassandra Wilson, Regina Carter, Charlie Mariano, Wendellis Harrisonas, Charlesas Eubanksas, Grahmas Haynesas ir daug kitų įžymybių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją