„Aš manau, kad tai būtų tam tikra politinė katastrofa, nes būtų peržiūrėti ir NATO įsipareigojimai mums. Tai būtų precedento neturintis atvejis. Aš tikrai to nenorėčiau," - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo R. Juknevičienė. Ji pastebėjo, kad galima kalbėti nebent apie dalyvavimo misijoje mastų mažinimą, nors tai partneriams irgi nepatiktų.

Ministrė priminė, kad Lietuvoje NATO Aljansas yra įsteigęs oro policijos misiją ir saugo mūsų oro erdvę - tai kainuoja nemažus pinigus.

Pasak kariuomenės vado generolo majoro Arvydo Pociaus, pasekmės, kai finansavimo trūksta karių parengimui ar priemonių įsigijimui, gali būti liūdnos. Jis priminė pirmadienį įvykusį sprogimą Goro provincijoje Čagčarane. „Karių gyvybę išgelbėjo tai, kad mes turėjome šarvuotus automobilius. Jie taip parengti, kad apsaugo karių gyvybes nuo tokių atsitikimų,“ - teigė A. Pocius.

Misijai Afganistane - per 60 mln. Lt

Kaip DELFI jau skelbė, šįmet Lietuva krašto apsaugai teskyrė 850 mln. litų - 0,9 proc. nuo BVP. Krašto apsaugos ministerija (KAM) norėtų, kad 2011 m. gynybai būtų skirtas bent 1 proc. BVP siekiantis finansavimas - apie 980 mln. litų. Tai - apie 130 mln. litų daugiau, nei rekomenduoja Finansų ministerija.

Pasak ministrės, jei KAM skiriamas biudžetas nepadidės, Vyriausybė turės priimti sprendimą, kokia apimtimi Lietuva dalyvaus tarptautinėse misijose. „Tai bus politinis sprendimas - kartu su Seimu, Užsienio reikalų ministerija, galų gale, kartu su prezidente svarstysime, ką daryti“, - teigė R. Juknevičienė.

Vien dalyvavimas NATO vadovaujamoje tarptautinių pajėgų misijoje Afganistane kitąmet Lietuvai gali kainuoti per 60 mln. litų.

KAM šį mėnesį pranešė, kad 2011-aisiais yra planuojamas 64,2 mln. litų poreikis. Pasak ministerijos, 2010 metais Vidurio ir Pietų Azijos regionui - iš esmės Afganistanui - planuojamos išlaidos sudaro 61,5 mln. litų, įskaitant 11,5 mln. litų likutį, esantį banke užsienyje, kuris perėjo iš 2009 metų ir yra naudojamas 2010-aisiais.

Lietuva nuo 2005 metų vadovauja Goro provincijos atkūrimui. Šiuo metu Gore tarnauja vienuoliktoji Lietuvos karių pamaina - iš viso apie 150 karių.

Afganistano pietuose, Kandaharo provincijoje, dislokuotas Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas „Aitvaras“, kuris operacijas vykdo kaimyninėje Zabulo provincijoje.

Seimas yra suteikęs mandatą Lietuvos kariams dalyvauti tarptautinėse operacijose iki 2013 metų pabaigos.