Miškininkai sako patirsiantys nuostolių, tačiau medienos esą pirkėjams nepritrūks. Jos gausu tuose regionuose, kuriuose rugpjūčio pradžioje praūžė škvalas, praneša LTV „Šiandien“.

Šiaulių urėdijos plotuose darbuojasi 13 miško kirtimo bendrovių. Tačiau medieną iš kirtaviečių veža vos trys, likusios dėl nuolat pliaupiančio lietaus į miškus negali įvažiuoti. Bet ir dirbantiems ne pyragai. Technika klimpsta, genda – nėra kaip iš miško išgabenti iškirstos medienos.

„Nebegalime tiek išvežti, kiek išveždavome anksčiau, nes labai šlapia. Dvigubai mažėja darbų apimtys, o tuo pačiu mažėja ir pajamos. O sąnaudos dvigubai didėja“, – teigia miško kirtimo įmonės savininkas Saulius Plaščinskas.

Miškininkai sako, kad medienos negalima paimti ne tik iš kirtaviečių. Didžioji dalis miško keliukų apgadinti, tad miškavežiai nebevažiuoja, nes vėliau dangai taisyti tektų išleisti ne vieną dešimtį tūkstančių litų.

Tad vien Šiaulių urėdijoje miškuose guli apie 4 tūkst. kubinių metrų iškirstos medienos, o visoje šalyje – kelis kartus daugiau, ir jos vertė nuolat mažėja.

„Šiltas oras, didžiulė drėgmė, genda, krenta kokybė ir, aišku, nieko negalime padaryti tokiu oru. Dar tokių metų neatsimenu, jau senai yra kažkas taip bebuvę“, – tvirtina Šiaulių urėdas Stasys Pališkis.

Dėl prastų klimatinių sąlygų miškininkai teigia patirsią ir nuostolių. Jau dabar esą ne visi pirkėjai patenkinti medienos trūkumu. Tad su verslininkais tikslinamos supirkimo sutartys ir medienos kirtėjai keliasi į tuos regionus, kur praūžė škvalas ir gausu vėjovartų, nes čia miškai sausesni.

„Nereikia pergyventi, medienos bus iš privačių miškų, kadangi ten tiek pat išvertė. Ji jokiom sutartimis nepadengta, taip kad bus papildomos medienos. Manau, Lietuvos perdirbėjai visiškai apsirūpins“, – sako generalinis urėdas Benjaminas Sakalauskas.

Šiemet šalies urėdijos ketina parduoti daugiau kaip pusketvirto milijono kubinių metrų medienos.