1916 m. – pirmasis hibridinis automobilis

1916 m. rugpjūčio mėnesio žurnale „Popular Science“ buvo publikuotas straipsnis apie dvivietį benzinu ir elektra varomą automobilį. Įdomu, kad jau tada buvo pabrėžiamas jo ekonomiškumas.













1920 m. sausis. Važiuojant įkraunamas elektromobilis

Išradėjas iš Naujojo Džersio (JAV) pagamino elektromobilį, turintį elektros motorą, sumontuotą tiesiai ant galinės ašies. Jo baterijas važiuojant įkraudavo keturių cilindrų benzininis variklis.














1920 m. rugpjūtis

Nedidelis ir lengvas elektrinis automobilis. Straipsnyje teigiama, kad tai – pigi alternatyva benzininiams automobiliams, o benzino kainų kilimas po Pirmojo pasaulinio karo lėmė, kad elektra varomų automobilių Anglijoje padaugėjo net 800 procentų. Tiesa, nepaminėta, ar nuo 10 padidėjo iki 80, ar kiek daugiau.














1937 m. rugpjūtis: pirmasis savos gamybos elektromobilis

Jis buvo pagamintas vieno išradėjo savo penkerių metų dukrai, naudojant įvairias naudotas automobilių dalis.















1959 m. vasaris: miesto elektromobilis

Patrauklaus, būdingo tam laikotarpiui dizaino, su gana įspūdingomis charakteristikomis – nuvažiuoti vienu įkrovimu galėjo 18 mylių (beveik 30 kilometrų), pilno akumuliatorių įkrovimo laikas – 7 valandos.















1968 m. „General Motors“ hibridinis automobilis su Stirlingo varikliu

Įdomus tuo, kad viršijus 50 km/val. greitį, Stirlingo variklis pagamindavo tiek energijos, kad jos pakakdavo kompensuoti sunaudojamą elektros energiją – akumuliatoriai neišsikraudavo. O jų buvo net dvylika – standartinių švino, 12 voltų. Tačiau variklio paleidimas ir sustabdymas trukdavo daugiau nei 20 sek. ir instrukcijoje buvo vadinamas „procedūra“.













1973 m. balandis: elektroautobusas ir elektromobilis mediniu korpusu

Abu taip ir neprigijo – vartotojai toliau laukė lūžio akumuliatorių talpos ir įkrovimo greičio technologijose.







1974 m. liepa: Fiat X1/23

70 –aisiais dėl OPEC („Organization of Arab Petroleum Exporting Countries“) bei Egipto, Sirijos ir Tuniso naftos embargo JAV, pakilus kuro kainoms, vėl padidėjo susidomėjimas elektromobiliais. Čia – „Fiato“ koncepcinis automobilis, net su akumuliatoriais svėręs tik 700 kg ir galėjęs nuvažiuoti 100 km. Tiesa, ne didesniu nei 60 km/val. greičiu.















1974 m. lapkritis. Koncepcija iš pietinės Australijos

Flinderio universiteto (Pietų Australija) išradėjai daugiausia dėmesio skyrė ne dizainui, bet efektyviai transmisijai bei ekonomiškam elektros varikliui. Šis elektromobilis vienu įkrovimu galėjo nuvažiuoti net 140 km.













1975 m. rugsėjis: elektromobilis su dujų turbina

Šį automobilį varė neįprastas duetas – dujų turbina ir elektros variklis.


















1975 m. lapkritis: pirmasis prabangus elektromobilis

„Transformer 1“ buvo pristatytas kaip pirmasis prabangus elektromobilis, galintis įveikti didelius atstumus. Tiesa, su vienu „bet“ – ilgesnėms kelionėms jis iš paskos turėjo tempti priekabą su benzininiu elektros generatoriumi. Tačiau su juo galėjo nuvažiuoti net 1700 km.




















1990 m. balandis: „General Motors“ modelis „Impact“

„General Motors“ 1990 m. Los Andželo automobilių parodoje pristatė koncepcinį elektromobilį „Impact“. Šis laikui bėgant virto išgarsėjusiu EV1.


















1991 m. gegužė: Los Andželo elektromobilio iniciatyva

Los Andželas, kovodamas su smogu, paskelbė konkursą elektromobilių gamybai. Iš laimėtojo miestas planavo įsigyti net 10 tūkst. elektromobilių. Į finalą pateko „Audi“ modelis „Duo“, kurio galiniai ratai buvo varomi elektros variklio, o priekiniai – benzininio.

Buvo pasiūlyta ir dar radikalesnė idėja – speciali kelio juosta, kuria važiuodamas automobilis gali įkrauti akumuliatorius.


















1991 m. gruodis: BMW E1

Šis modelis pirmą kartą buvo pristatytas 1991 m. Frankfurto parodoje. Jo korpusas pagamintas iš perdirbamo plastiko, nuvažiuoti galėjo 270 km, maksimalus greitis – 128 km/val.












1994 m. vasaris: bandomasis važiavimas modeliu EV1

Praėjus 4-iems metams nuo „General Motors“ modelio „Impact“ sukūrimo, jis virto EV1, vadintu geriausiu to meto elektromobiliu.

Daugelis tikėjosi, kad jis duos pradžią elektromobilių pramonei, ir iš tiesų 1996 metais „General Motors“ pradėjo jo masinę gamybą – taigi EV1 tapo pirmuoju moderniu masinės gamybos elektromobiliu, gaminamu vieno iš didžiųjų gamintojų.

Tačiau to neįvyko... Beje, EV1 buvo minimas 2006 m. dokumentiniame filme „Kas nužudė elektromobilį“ („Who Killed Electric Car“), kuriame teigiama, jog „General Motors specialiai sužlugdė šį projektą, susitarusi su naftos pramonės milžinais.










2008 m. lapkritis: elektromobilio atgimimas

Naujos kartos elektromobiliai automobiliai – „Fisker Karma“, „Nissan Denki Cube“, „Chevy Volt“, „Toyota Prius“, „Tesla Roadster“, „Nisan Leaf“, naudojantys naujausias technologijas, ličio jonų akumuliatorius, turėtų pagaliau lemti šviesią šios pramonės šakos ateitį.