„Aš manau, kad baigsis neprotingų nacionalinių prioritetų laikai. Viskas atitiks savo normas. Reikia kreipti reikalus to link, kad Latvija taptų draugiška valstybe, – aiškino J. Lužkovas.

Jo žodžiais tariant, Latvijai ir latviams toks sprendimas atneštų naudos tiek verslui, tiek kultūrai ar visuomenei.

„Kol kas to nėra. Manau, kad situacija prie to prives, – akcentavo Maskvos meras.

J. Lužkovas atvyko į Rygą vienos dienos vizitui.

J.Lužkovas kišasi į kitos valstybės reikalus

Maskvos mero Jurijaus Lužkovo pareiškimas, kad rusų kalba Latvijoje turi tapti antra valstybine kalba, yra kišimasis į kaimyninės valstybės vidaus reikalus, įsitikinęs buvęs Latvijos užsienio reikalų ministras Artis Pabrikas.

„Jei ponas Lužkovas norėjo duoti etniniams Latvijos rusams kažkokį patarimą, jis turėjo būti toks: mokytis ir kalbėti latviškai, kad turėtų daugiau galimybių darbo rinkoje. Žmonės paprasčiausiai turi gerbti visuomenę ir šalį, kurioje gyvena“, – pabrėžė A. Pabrikas.

Buvusio ministro teigimu, pavyzdžiui, Rusijoje nacionalinių mažumų kalboms nesuteikiama tiek galimybių, kiek rusų kalbai Latvijoje.

J.Lužkovas atsisakė susitikti su Latvijos vadovais

Maskvos meras Jurijus Lužkovas pareiškė, jog per vizitą į Latviją nesusitiko su šios šalies vadovybe, kad toks susitikimas nebūtų vertinamas kaip kišimasis į vidaus reikalus artėjant spalio 2 dieną numatytiems Seimo rinkimams.

"Aš atsisakiau susitikimo su valstybės vadovybe paraiškos, nors tokia galimybė buvo, nes nenorėjau teigiamai ar neigiamai kištis į rinkimų procesą", - pranešė J.Lužkovas trečiadienį po automobilių surinkimo įmonės Jelgavoje atidarymo per Rusijos sostinės vyriausybės delegacijos vienos dienos vizitą į Latviją.

"Rygiečiai ir visi Latvijos žmonės apsispręs be pašalinio dalyvavimo. Jie patys nuspręs, kam reikia suteikti pirmenybę", - pridūrė Maskvos meras.

Jis pažymėjo, kad Latvijoje jis susitiko su savivaldybių vadovais, ir šie susitikimai turėjo abipusės ūkinės naudos.

Maskvos ir Latvijos sostinės valdžios susitarė, kad Rusijos sostinėje būtų atidaryta Rygos atstovybė.

"Mes teigiamai reagavome į siūlymą pastatyti Rygos atstovybę Maskvoje, kad verslo ryšiai, savivaldos ir kultūriniai ryšiai vyktų on line režimu", - sakė J.Lužkovas trečiadienį žurnalistams po derybų su Rygos meru Nilu Ušakovu.

J.Lužkovas taip pat paragino didinti prekių apyvartą tarp Maskvos ir Rygos.

"Mes įsitikinę, kad galime padidinti tarpusavio prekybos santykius kelis kartus, o ne procentus. Maskva sunaudoja 32-34 tonas maisto produktų. Ji gali būti puiki rinka Latvijos produkcijai, kuri turi paklausą tarp maskviečių", - sakė Maskvos meras.

"Susiklostantys Maskvos ir Rygos santykiai įgauna kitokį žmogiškąjį veidą ir pobūdį. Mes dėkingi Latvijai už tai, kad jie mums padėjo sunkiu europinei daliai laikotarpiu gesinti gaisrus", - pridūrė J.Lužkovas.

Per vienos dienos vizitą į Latviją Maskvos meras taip pat susitiko su Rygos ir visos Latvijos metropolitu Aleksandru, o vakare dalyvavo įmonės "AMOPlank" (Rusijos AMO "ZIL" ir Latvijos "Ferrus" bendros įmonės), kuri surinks miestų autobusus, atidarymo ceremonijoje Jelgavoje.

Latvijos prezidentas: mums nereikia svetimų žmonių patarimų

Latvių kalba yra ir bus vienintelė valstybinė kalba, mano Latvijos prezidentas Valdis Zatleras.

"Mums nereikia svetimų žmonių patarimų - latvių kalba yra ir bus vienintelė valstybinė kalba. Latvių kalba turi suvienyti visus Latvijos gyventojus", - sakoma jo įraše socialiniame tinkle Twitter.com.