Vilniaus arkivyskupija buvo prašiusi atkurti nuosavybės teises ir į nekilnojamąjį turtą, esantį sostinės Nemenčinės plente, tačiau šiuo atveju nutarta palūkėti, mat čia yra įsikūręs Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinės ligoninės vaikų skyrius, be to, klausimas dėl nuosavybės teisių atkūrimo šiuo metu nagrinėjamas teisme.

Pastaruoju metu buvo skelbta, jog Vyriausybė už dalį šv. Jonų gatvėje įsikūrusio pastato Bažnyčiai nutarė grąžinti į kultūros paveldo objektų sąrašą įtrauktą Gaveikėnų malūną.

Vilniaus arkivyskupija panoro tapti ir Vilniaus universiteto (VU) Šv. Jonų bažnyčios šeimininke, tačiau klausimo svarstymas Vyriausybėje buvo atidėtas neribotam laikui.

Gali dar prašyti ir kompensacijos

Kaip DELFI informavo Ministro pirmininko tarnybos Visuomenės informavimo departamento direktorė Lina Korsakaitė, į Vyriausybę su prašymu atkurti nuosavybės teises į pastatus Nemenčinės pl. 7, taip pat Polocko g. 2 ir Žygimantų g. 2 Vilniaus arkivyskupija kreipėsi 2009 m.

Šių metų birželį pas Ministro pirmininko tarnybos kanclerį vyko pasitarimas, kuriame de facto sutarta atkurti arkivyskupijos nuosavybės teises į pastatus Polocko ir Žygimantų gatvėse, tačiau kadangi pirmasis jų perleistas bankui „Snoras“, o antrajame įsikūrę du administraciniai teismai, tai vietoje jų Vilniaus arkivyskupijai pasiūlyta atiduoti Trakų rajone, Stirnių kaime įsikūrusį buvusį reabilitacijos centrą, bei perduoti nekilnojamąjį turtą Ignalinoje.

Vilniaus arkivyskupijos kurijos advokatas Darius Krukonis DELFI teigė, kad siūlomas pastatas Ignalinoje arkivyskupijai tiesiog netiko, todėl jo buvo atsisakyta. „Pastatai netiko. Iš principo netiko ir tiek“, - teigė advokatas, nors priežasties, kuo minimas nekilnojamasis turtas blogas, neįvardijo.

Nekilnojamasis turtas Trakų rajone, Stirnių kaime, kur anksčiau veikė reabilitacijos centras „Aušveita“, Vilniaus arkivyskupijai pasirodė priimtina kompensacija, nors pats centras šiuo metu yra apleistas. Pasak D. Krukonio, šiuo metu nėra aišku, ar jo vertė prilygsta nekilnojamojo turto vertei Žygimantų ir Polocko gatvėse esantiems pastatams, kurie sovietmečiu buvo nacionalizuoti.

„Dar vertės nėra nustatytos, procesas tik pradėtas. Pagal įstatymą čia reikės daryti vertinimus ir tada bus aišku“, - sakė advokatas. Klausiamas, kas bus, jei pasirodys, kad buvęs reabilitacijos centras neatitinka dviejų pastatų Polocko ir Žygimantų gatvėse vertės, D. Krukonis teigė, jog tokiu atveju būtų galima prašyti kompensacijos arba ieškoma kito turto, kuris būtų tinkamas grąžinti ekvivalentine natūra.

Pasiteiravus, ką ketinama įkurdinti Trakų rajone, Stirnių kaime esančioje vietoje, kur anksčiau veikė reabilitacijos centras, kurijos advokatas teigė to pasakyti negalįs.

„Nežinau, ar ten bus reabilitacijos centras, ar stovykla, ar dar kokiai kitai veiklai panaudos. Aš manau, kad kai atkurs nuosavybės teises, tada ir spręs. Tie dalykai sprendžiami pradedant projektuotojais, baigiant statybininkais ir vadybininkais, kurie gali pasakyti, kaip tikslinčiau panaudoti tuos pastatus ir tą vietą“, - svarstė D. Krukonis.