Penktadienį ir rugpjūčio 26 dieną skrydžiais į Bukareštą ir Timišoarą atvyks dar keli šimtai romų, kuirų kiekvienam suaugusiam įteikta po 300 eurų, o nepilnamečiui - po 100 eurų.

"Paryžiuje vykstantys dalykai rodo, kad mums reikalinga romų integracijos programa Europoje", - pažymėjo T.Basescu.

Jis pabrėžė, kad Rumunija prieš kelerius metus pateikė tokią iniciatyvą, tačiau, pasak jo, kai kurios ES šalys galiausiai pareiškė, kad tokia programa nereikalinga.

Jau buvo pranešta, Prancūzija ketvirtadienį pradėjo masiškai tremti nelegaliai šalyje įsikūrusius romus į Rumuniją ir Bulgariją. Iki rugpjūčio pabaigos ketinama iš Prancūzijos išvaryti 700 romų .

Ketvirtadienio popietę dešimtys vyrų, moterų, vaikų lipo iš lėktuvo, nutūpusio Bukarešto oro uoste "Aurel Vlaicu". Romai ėjo nešdamiesi savo turtą maišuose, tempdami lagaminus.

Vienas jų, pasivadinęs Gabrieliu, sakė gyvenęs Grenoblyje su žmona ir dviem vaikais.

"Buvo labai sunku, visą laiką jautėme spaudimą" iš valdžios, sakė jis. Tačiau neatmetė galimybės vėl grįžti į Prancūziją, nes Rumunijoje nesą darbo.

Prancūzijos dienraštis "Le Monde" skaičiuoja, kad romų ir kitų „pažeidžiamomis“ laikomų grupių integracijai skatinti nuo 2007 iki 2013 metų per Europos socialinį fondą bus išleista apie 13,3 mlrd. eurų. Rumunijoje ir Vengrijoje pusė gautos paramos atitenka romams