Karštoje arbatoje taip pat yra oksalatų, tačiau jie ne tokie pavojingi: per karščius karštos arbatos išgeriama mažiau negu šaltos. Be to, šių medžiagų kiekis ne toks didelis, kad dėl to formuotųsi akmenys.

Viena iš inkstų akmenų susidarymo priežasčių yra dehidratacija. Skysčio trūkumo kompensacija kaitros metu geriant didelį kiekį arbatos su ledu gali padidinti šio susirgimo riziką. Čikagos medicinos universiteto urologijos katedros docentas Džonas Milneris mano, kad šalta arbata ypač pavojinga žmonėms, turintiems polinkį sirgti akmenlige arba tiems, kuriems ši liga jau diagnozuota.

Mėgėjai šaltą arbatą gerti iš butelio mano, kad šis gėrimas naudingesnis negu gazuoti gėrimai ar alus. Gydytojai rekomenduoja pramoniniu būdu pagamintus šaltos arbatos gėrimus pakeisti paprasčiausiu vandeniu.

Kad vanduo būtų skanesnis, galima įmesti griežinėlį citrinos, kuriame gausu citratų, o jie apsaugo inkstus nuo akmenų susidarymo. Būtent šviežia citrina, o ne jos dirbtinis analogas – aromatizatorius - padės pristabdyti akmenligės vystymąsi net turintiems polinkį sirgti šia liga.

Vyrams druskos kaupimosi inkstuose rizika yra 4 kartus didesnė negu moterims. Sulaukus 40-ies akmenų formavimosi pavojus stipriai padidėja.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją