1940 metais, siaučiant karo žiaurumams, Taizé bendruomenės įkūrėjas jaunas Rogeris atvyko į pietinėje Burgundijos dalyje esantį kaimelį ir apsigyveno, svajodamas apie susivienijimo dvasia gyvenančių brolių bendruomenę. Rogeris ieškojo naujų būdų krikščionių susiskaldymui ir žmonijos konfliktams įveikti. Antrojo pasaulinio karo metu jis savo namuose teikė prieglobstį pabėgėliams – žydams ir visiems tiems, kurie traukėsi nuo karo.

Rugpjūčio 14 d. Taizé bendruomenėje vakaro pamaldos buvo skirtos paminėti jos įkūrėjo brolio Rogeris penkerių metų mirties ir 70-ąsias metines nuo jo atvykimo į Taizé kaimelį Prancūzijoje. Šia proga bendruomenė gavo laiškus su linkėjimais iš popiežiaus Benedikto XVI ir patriarcho Kirilo bei kitų aukštų veikėjų.

Iš pradžių nedidelė bendruomenė rinkdavosi XII amžiuje statytoje romaninėje bažnyčioje. Paskui buvo pastatyta kiek didesnė, paprasta bažnytėlė. Kadangi atvykstančiųjų vis daugėjo, bažnyčios sienose buvo išmuštos skylės, kad žmonės pamaldų galėtų klausytis ir lauke. Ilgainiui bažnyčia ne kartą buvo perstatyta ir pritaikyta vis didėjančiam jaunimo srautui. Taizé yra pavyzdys, kad pirmiausia reikia statyti Bažnyčią, susidedančią iš žmonių, o tik po to - bažnyčios pastatą.

Nuo 1957-ųjų Taizé bendruomenė kasmet pradėjo priimti jaunimą, atvykstantį iš visų Europos šalių bei kitų žemynų. Visi buvo kviečiami dalyvauti savaitę trunkančiuose susitikimuose, kurių pagrindinė tema – dvasinis gyvenimas ir žmonių solidarumas.

Kasmet į Taizé atvyksta apie 100 tūkst. jaunų žmonių, kurie apsistoja savaitei ir kviečiami ieškoti bendrystės su Dievu per bendras pamaldas, giedojimą, tylą, asmeninius apmąstymus ir pasidalinimą. Iš Lietuvos kasmet į Taizé atvyksta keliasdešimt autobusų su jaunais piligrimais, o vasarą mėnesiui arba ilgesniam laikui kaip savanoriai atvyksta apie trisdešimt lietuvių.

Kiekvienų metų paskutinėmis dienomis (gruodžio 28 d. – sausio 1 d.) vyksta Europos jaunimo susitikimai. Į šiuos susitikimus, organizuojamus vis kitame Europos mieste, susirenka dešimtys tūkstančių dalyvių iš visos Europos. Jie apgyvendinami šeimose, mokyklose, kasdien būna organizuojamos Taizé pamaldos milžiniškuose parodų pastatuose, diskusijos, kultūrinė programa.

Priėmusios šeimos išleidžia svečius net su ašaromis. Jaunimas parsiveža neišdildomų įspūdžių. Paskutiniai tokie susitikimai vyko Briuselyje (Belgija), Ženevoje (Šveicarija), Zagrebe (Kroatijoje), Milane (Italijoje), Lisabonoje (Portugalijoje), Varšuvoje (Lenkijoje), Barselonoje (Ispanijoje), Budapešte (Vengrijoje).

Šių metų pabaigoje naujametinisTaizé bendruomenės organizuojamas Europos jaunimo susitikimas įvyks Nyderlanduose, Roterdamo mieste. Už Lietuvos piligrimus nuo 1993 m. atsakingas ir lietuviškai kalbantis brolis Robas yra kilęs iš Olandijos ir dabar yra užsiėmęs jaunimo susitikimo organizavimu Roterdame. Jis sako, kad šiuo susitikimu norima parodyti, kad Olandija nėra tik tos negerovės, apie kurias kai kada girdi pasaulis, bet yra ir labai gražaus jaunimo. Tad kviečia piligrimus iš Lietuvos atvykti į Roterdamą, kur gimė vienas garsiausių humanistų filosofas Erazmas Roterdamietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją