Liepos pradžioje paaiškėjo, kad Didžiosios Britanijos vyriausybę Briuselis nubaudė 615 mln. litų bauda už tai, kad ant pastatų, kuriuose įsikūrusios įmonės ar įstaigos, kurių projektus iš dalies finansavo ES, nebuvo iškabintos Sąjungos vėliavos ir kitaip nebuvo informuojama apie paramą.
Kaip kad ironiškai vadina Britanijos spauda, „Briuselio biurokratai“ nurodė Britanijos vyriausybei surinkti šiuos 150 mln. svarų sterlingų iš kaltininkų - organizacijų ir bendrovių, kurios, nors privalėjo, nenurodė, kad projektai buvo paremti ES.

Baudos susijusios su šios finansinės perspektyvos metu Europos regioninės plėtros fondo išdalyta maždaug 3,8 mlrd. svarų sterlingų (apie 15,93 mlrd. litų) parama.

Prisiminė, kad narystė ES neamžina

Pasak Britanijos leidinio „Daily Mail“ interneto portalo, didelė dalis regioninių plėtros agentūrų, kuris padeda dalyti ES paramą, jau išleido nurodymų knygeles, kaip bendrovėms ir viešosioms įstaigoms elgtis, kad išvengtų baudų ateityje. Brošiūrose detaliai aprašoma, kokia yra priimtina ES vėliavos versija, suteikiamos instrukcijos, kokios turi būti spalvos ir išmatavimai, kokie tikslūs žodžiai turi būti prie logotipo, kokios skelbimų lentos turi būti iškabintos ant pastatų.

Didžiojoje Britanijoje gausus euroskeptikų būrys buvo priblokštas dėl tokios baudos, nes D.Britanija yra vienas didžiausių mokėtojų į ES biudžetą.

„Neteisinga, kad vietinės įmonės, bendruomeninės grupės ir patarėjai yra baudžiami ES pareigūnų už vienos menkiausių iš visų komplikuotų ir perdėm biurokratiškų taisyklių sulaužymą“, - pareiškė savivaldos ministras Bobas Neillas. Pasak jo, nepatenkintos ir vargstančios grupės neturėtų pralaimėti dėl to, kad „nesilaikė kiekvienos ES propagandos taisyklių raidės“.

„Britanijos mokesčių mokėtojų pinigai yra švaistomi spausdinti nurodymams, formoms pildyti ir tvarkytis su biurokratija“, - sakė jis.

„Daily Mail“ redakcinėje skiltyje pykstama prašoma pabrėžti ES paramą, nors parama mokama ir iš D.Britanijos įmokėtų pinigų.

„Spėkite, kas padeda finansuoti šį fondą. Ogi mes. Taigi, mes pirma sumokame, o tada turime dar kartą sumokėti, kad reklamuotume Briuselio veiksmus“, - rašoma dienraštyje.

Redakcinėje skiltyje piktinamasi, kad kasmet 10,2 mlrd. svarų sterlingų per metus į ES biudžetą mokanti Britanija ir mažiau nei pusę to gaunanti atgal baudžiama už tai, kad „nepakankamai reguliariai, iškilmingai ir entuziastingai“ kėlė ES vėliavą“.

„Ar šie žmonės nesupranta, kad mūsų kantrybė neamžina? Ar jie priima Britanijos narystę ES kaip natūralų dalyką? Ar jie mano, kad šiuo metu graikai turi krūvas laisvų pinigų?“, - tokie klausimai keliami leidinio redakcinėse skiltyse.

Neranda žodžių pykčiui išreikšti

Pasak „Daily Mail“, valstybės sekretorius, atsakingas už bendruomenes ir vietos valdžią, Ericas Picklesas, pareikalavo, kad „nereikalinga biurokratija“, lydinti Europos regioninės plėtros fondą, būtų sumažinta.

Pasak express.co.uk, Britanijos užsienio reikalų sekretorius William Hague buvo praėjusį šeštadienį konservatorių partijos nario Johno Redwoodo paragintas kitame Europos Tarybos susitikime pareikalauti Britanijos mokamas grąžinti milijonus svarų sterlingų, „kuriuos kasmet iššvaisto ES“.
Britų europarlamentaras Nigelis Farage‘as baudas taip pat pavadino „įžeidžiamomis“.

„Fondas naudoja britų mokesčių mokėtojų lėšas tam, kad būtų mums pasakyta, kokius gerus darbus ES daro. Britanijai tai – prastas sandoris, o negana to, dar turime apklijuoti savo šalį tomis siaubingomis mėlynomis vėliavomis“, - europarlamentarą cituoja express.co.uk.

Pasak „Daily Mail“, žymus euroskeptikas Lordas Stoddartas pareiškė, kad tai yra „absoliučiai įžeidžiama, kad mes esame verčiami iškabinti bet kokią vėliavą. Pasisakau prieš ES nuo 1962 metų. Sunku net pasakyti, koks piktas dabar esu“.

Šiek tiek psichologijos

Praėjusią savaitę programa „BBC Newsnight“ mėgino atsakyti klausimą, kas britams netinka ES vėliavoje.

Programoje pakalbintas Stevenas Walkeris, nuo 1872 metų veikiančios vėliavas siuvančios įmonės „Turtle and Pearce Flags“ direktorius, pripažino, kad britai labai nelinksta pirkti ES vėliavų. Jis tai aiškina vėliavos gimimo istorija.

„Iš kryžių sudaryta mūsų vėliava, vadinamoji "Union Jack" vėliava, yra geras daugelio viename sutalpintų kultūrų pavyzdys – airių, velsiečių, anglų, škotų. Net skandinavai tokias vėliavas naudoja, tik kitų spalvų. Vėliava yra per šimtmečius susikrovusių emocijų, prakaito, kraujo rezultatas“, - dėstė S.Walkeris.

„O dabar pažvelkime į ES vėliavą. Jeigu palygintume ją su Didžiosios Britanijos, ES vėliavoje nėra nieko tokio, kas priverstų anglą pasakyti „O, tikrai norėčiau ją įsigyti, nes ji turi žydrą foną ir geltonas žvaigždes“. ES vėliava tiesiog per silpna“, - prideda S.Walkeris.

Pasak jo, ES vėliava dar jauna, gyvuojanti 20-30 metų, jai likę kokie keturi šimtai metų, kad subręstų kaip Didžiosios Britanijos vėliava.

Reikalavimai viešinimo priemonei
Jeigu projektas atitinka šias sąlygas:projekto veiksmams skirta bendra viešųjų lėšų (iš ES struktūrinių fondų, valstybės ar savivaldybių biudžetų), suma yra didesnė nei 500 tūkst. eurų (1,726 mln. litų), vykdomi remonto, statybos, rekonstrukcijos darbai.Reikia:
 • nurodyti projekto pavadinimą.
• Pateikti ES struktūrinės paramos ženklą su fondo, iš kurio yra skiriamos lėšos projektui įgyvendinti, ženklu.
• ES struktūrinės paramos ženklas turi užimti ne mažiau nei 25 proc. informacinio stendo ploto.• Informacija turi būti aiški ir suprantama.
• Informacinis stendas turi būti kabinamas aiškiai matomoje vietoje ten, kur vyksta projekto darbai. Jei projekto darbai vyksta keliose vietovėse, prie kiekvieno objekto turi būti statomas informacinis stendas.
• Informacinis stendas turi būti tokio dydžio, kad būtų aiškiai matomas ir įskaitomas.Kai projektą finansuoja vienas iš fondų (Europos socialinis fondas,Europos regioninės plėtros fondas, Sanglaudos fondas), tuomet fondopavadinimą būtina nurodyti po ES vėliava.
Šaltinis: ES fondų lėšomis finansuojamųprojektų viešinimo gairės