Šio plačiai paviešinto pokalbio metu abu pareigūnai išsamiai aptarė Rusijoje siautėjančius gaisrus, C. Ashton pareiškė užuojautą dėl jų aukų, o S. Lavrovas dėkojo ES valstybėms narėms už paramą.

Tačiau visai netrukus ES pareigūnai buvo nustebinti Rusijos karinių oro pajėgų vyriausiojo vado generolo pulkininko Aleksandro Zelino pranešimo „Itar-Tass“, „Interfax“ ir „RIA Novosti“ naujienų agentūroms, kad Maskva separatistiniame Abchazijos regione dislokavo zenitinių raketų kompleksą S-300.

„Jis (Sergejus Lavrovas) nieko nepasakė šia tema. Praėjus valandai ar panašiai mes sužinojome šią naujieną“, - „EUobserver“ sakė šaltinis vienoje iš ES institucijų.

JAV Valstybės departamentas trečiadienį pažymėjo, kad, „mūsų supratimu“, Rusija S-300 raketų kompleksą Abchazijoje turi jau dvejus metus, tačiau negalėjo patvirtinti, ar jis šiuo metu atnaujinamas.

ES stebėjimo misija Gruzijoje pranešė, kad jie taip pat negali patvirtinti Rusijos žiniasklaidos pranešimų, nes misijos pareigūnams neleidžiama patekti į Abchazijos regioną.

„Šiuo metu situacija rami, tačiau neprognozuojama. Žinoma, tokie įvykiai kaip šis prisideda prie įtampos atsiradimo“, sakė misijos atstovas. „Karo ekspertai man teigė, kad tai tik oro apsaugos sistemos, o ne strateginės raketos, tai yra, jas galima naudoti tik taikymuisi į oro transporto priemones“.

Nepaisant viešai demonstruojamos ramybės, ES diplomatai svarsto, ar pareikšti oficialų nepasitenkinimą.