"Lietuvai dujų saugykla yra būtina. Tai yra mūsų energetinio saugumo garantas. Tai turėjome padaryti daug seniau. Lietuvoje greičiausiai tų saugyklų gali būti ne viena. Labai svarbu visiems žinoti, kad atlikus tyrimus, įsitikinus, kad visiškai saugu vienoje ar kitoje vietoje tai daryti, tai bus daroma. Gyventojų saugumas bus garantuotas ir užtikrintas", - lankydamasi Telšių rajone žurnalistams ketvirtadienį sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, gyventojai neturėtų nerimauti dėl numatomos dujų saugyklos vietos: "Požeminės saugyklos yra daug saugesnės nei išorinės. Jeigu tokia saugi, moderni saugykla atsirastų, Telšiai būtų energetinės nepriklausomybės centras".

Lietuvos Energetikos ministerija svarsto galimybę požeminę gamtinių dujų saugyklą įrengti Telšių rajone, Syderių kaime. Šiuo metu atliekami jos geologiniai tyrimai - juos atlieka tarptautinis konsorciumas, kurį sudaro "Minijos nafta", Danijos įmonė "Odin Energy" ir Vengrijos "Acoustic Geophysical Services".

Tyrimai turės atsakyti ir į klausimą, kiek dujų Syderių saugykloje bus galima saugoti. Tikėtina, kad joje bus galima sukaupti iki 1 mlrd. kubinių metrų dujų - tokio jų kiekio Lietuvos poreikiams užtektų daugiau nei dviem mėnesiams.

Jei bus patvirtinta, kad žemės geologinė struktūra tinkama saugoti dujas Syderiuose projektavimo darbai turėtų prasidėti 2011 metų pradžioje.
Saugyklos projektas yra susijęs su suskystintų dujų terminalu, kurį planuojama įrengti Klaipėdos uoste, bendrovės "Klaipėdos nafta" teritorijoje.

Preliminari dujų saugyklos įrengimo kaina galėtų siekti 350 mln. eurų (1,2 mlrd. litų).