JAV Harvardo bibliotekos darbuotoja Desiree Goodwin, turinti du Cornellio universiteto diplomus, teigė 16 kartų negavusi paaukštinimo. Priežastis - jos drabužių stilius ir patraukli išvaizda. Pasak D. Goodwin, pareigas, kurių ji siekė, gavo moterys, turinčios mažiau patirties ir prastesnį išsilavinimą. Viršininkas jai sakė, jog žiūri į ją kaip į „gražią merginą“, kuri dėvi „seksualius drabužius“.

Kita moteris, prie Adrijos jūros gyvenanti tikybos mokytoja Caterina Bonci, teigė buvusi atleista iš darbo, nes atrodė per daug seksualiai, rašo „Career Builder“. Mokyklos direktorius gynėsi, kad tėvai ir mokytojai skundėsi, kad ji dėvi per trumpus sijonus ir mėgsta labai dideles iškirptes.

„Šį darbą dirbau 14 metų ir visą šį laiką kolegės ir kiti darbuotojai kabinėjosi prie manęs vien dėl to, kad esu patraukli, - Italijos žiniasklaidai sakė C. Bonci. - Į tėvų susirinkimus ateidavo ne mamos, o tėčiai, todėl nenuostabu, kodėl buvau dėmesio ir gandų centre.“

C. Bonci nebuvo grąžinta į buvusias pareigas, o D. Goodwin ne tik pralaimėjo bylą, bet ir turėjo sumokėti atsakovų išlaidas.

Teisinga tai ar ne, bet JAV teismai palaiko darbdavių sprendimus darbo vietose drausti „seksualius“ drabužius. Tačiau ką teismai vadina „seksualiais“ drabužiais? Pasak Niujorko lygių darbo galimybių komisijos vadovo Eric Matusewitch, teismai „seksualia“ apranga vadina labai atvirus ar ypač aptempiančius drabužius bei labai ryškų makiažą.

Ar tai nėra moterų diskriminacija? E. Matusewitch teigimu, šis aprangos kodas galioja abiems lytims: „Jei darbdavys reikalauja, kad vyrai rengtųsi konservatyviai, jis turi teisę reikalauti, kad moterys vengtų aptemptų, rėksmingų, apnuoginančių drabužių.”

Tačiau pamirškime teisėtumus. D. Goodwin ir C. Bonci bylos iliustruoja tai, ką karjeros ekspertai visada žinojo: provokuojanti apranga - tiesus kelias susigadinti reputaciją darbe.

„Jei į svarbų darbo susirinkimą ateinate apsirengusi labai seksualiai, kolegos ir klientai gali suabejoti jūsų profesionalumu ir susiformuoti ne kokią nuomonę apie jus kaip asmenybę,“- įspėja dėstytoja, knygų autorė ir verslo etiketo ekspertė Susan RoAne. Tarp jos klientų yra darbdavių, ieškančių patarimų, kaip pranešti darbuotojams, kad jų iššaukianti apranga kenkia kompanijos įvaizdžiui.

„Ar norėtumėte, kad jūsų vaiko mokytoja kasdien vilkėtų taip, lyg būtų išsiruošusi į naktinį klubą? Ar pasitikėtumėte finansų planuotoja, kuri labiau panaši į striptizo šokėją?“

Parduotuvėse pilna seksualių drabužių, o žiniasklaidoje mirga nuotraukos, bandančios įtikinti, kad provokuojantys drabužiai biure yra priimtini, net pageidaujami. Kaip žinoti, ar neperžengiate ribos?

Dirbantys kūrybinį darbą kūrybiškoje aplinkoje atsainiau žvelgia į aprangos taisykles ir žmogus, dėvintis klasikinį kostiumą ar dalykinį kostiumėlį, čia tiesiog iškristų iš bendro konteksto ar net atrodytų juokingai. Visgi ten, kur aprangos taisyklės egzistuoja ir jų prašoma paisyti, taip ir turi būti daroma.

Štai keletas patarimų.

Sijonas: pasirūpinkite, kad nebūtų per trumpas. Pridėkite delną virš kelio - sijonas negali būti trumpesnis.

Palaidinė: tarp kūno ir audinio turi būti bent 2 cm erdvės. Ji turi būti pakankamai ilga, kad nešmėžuotų nuogas pilvas. Krūtinė, nugara ir pečiai taip pat privalo būti pridengti. Nesirinkite itin plonų audinių ir visada dėvėkite liemenėlę (petnešėlės neturi būti matomos).

Suknelė: venkite už kaklo surišamų, pečius apnuoginančių suknelių. Atkreipkite dėmesį į iškirptę. Per daug neaptempkite figūros. Ilgis - ne trumpesnė nei delnas virš kelių.

Kelnės: venkite aptemptų kelnių ir džinsų itin žemu liemeniu. Rinkitės neutralias spalvas.

Batai: kulniukas turėtų būti ne aukštesnis nei 5 cm, priekis - uždaras, kad nekyšotų pirštai. Venkite ryškių, raštuotų, daugybe sagtelių ir dirželių puoštų batų.

Plaukai: jie turi būti tvarkingi, nelįsti į akis. Venkite sudėtingų šukuosenų.

Makiažas: jis turi atrodyti gaiviai ir natūraliai. Venkite ryškiai apvesti akis ir ryškiai dažyti lūpas.

Seksualūs drabužiai gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Jūsų tikslas - sudominti savo verslo įgūdžiais, o ne trumpu sijonu ar pakeliančia liemenėle.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją