Praėjus bausmės laikotarpiui, į policijos padalinį, kuriame buvo nuspręsta vairuotojo pažymėjimą atimti, vairuotojas turi pristatyti galiojantį asmens dokumentą, sveikatos patikrinimo pažymą, sveikatos žinių atestavimo pažymėjimą, papildomo vairuotojų mokymo kursų baigimo pažymėjimą, o jei teisė vairuoti buvo atimta metams ir ilgiau – išlaikyti teorinį ir praktinį vairavimo egzaminą VĮ „Regitroje“. Papildomi mokymai bei visi reikalingi dokumentai vairuotojams kainuos ne mažiau nei 500 Lt.

Paklaustas, kaip vertina reikalavimus, keliamus vairuotojams, norintiems atsiimti sulaikytą vairuotojo pažymėjimą, Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas Dainius Šalomskas atsako vienareikšmiškai – teigiamai. Jo nuomone, pažeidėjus šios priemonės priverčia pagalvoti ar verta pakartoti visą procesą dar kartą.

Papildomi mokymai

Įstaigų, vykdančių papildomą mokymą vairuotojams, nuolat pažeidinėjantiems kelių eismo taisykles, šiai dienai Lietuvoje yra vos 20. Todėl vairuotojai turi atsižvelgti į tai, kad teks susimokėti ne tik apie 250 Lt už kursus, tačiau galbūt ir išleisti nemažą sumą kelionei iki artimiausio didesnio miesto.

Vairuotojai, atvykusieji į papildomus mokymus su savimi turi turėti galiojantį asmens dokumentą, policijos arba teismo nutartį bei ranka rašytą pažeidimo aprašą, kuriame turi būti nurodytos: pažeidimo aplinkybės, vertinimas, išvados ir siūlymai (kad vairuotojai nevykdytų panašių pažeidimų), informacijos šaltiniai, kuriais remiantis buvo ruošiamas aprašas bei priedai – pridedamos schemos, grafikai ir kt.

Papildomo mokymo metu pažeidėjams teks išklausyti dviejų akademinių valandų bendrąjį mokymo kursą, valandą analizuoti padarytą pažeidimą, atlikti asmeninį pusę valandos trunkantį vairavimo gebėjimo testą su rezultatų aptarimu grupėje, bei pusės valandos stabdymo procesą, panaudojant lėtėjimo pagreičio matuoklį, su rezultatų aptarimu grupėje.

Sveikatos žinių atestavimas

Asmuo, iš kurio teisė vairuoti buvo atimta už tai, kad teisės pažeidimą padarė būdamas neblaivus arba apsvaigęs, sveikatos priežiūros įstaigoje per keturias akademines valandas turi įsisavinti alkoholio ir narkotikų vaitojimo žalą sveikatai, poveikį vidaus organams, padarinius socialiniam gyvenimui, svaigalų cheminę sudėtį ir jų vartojimo apribojimus įstatymuose bei pirmosios pagalbos suteikimą žmogui, apsinuodijusiam alkoholiu ar narkotikais. Vidutinė kursų kaina, priklausomai nuo juos rengiančios institucijos, - svyruoja apie 60 Lt.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Privalomojo mokymo skyriaus vedėja Rūta Paškevičienė teigia, jog vairuotojai, kuriems teisė vairuoti buvo atimta už tai, kad sėdo už vairo būdami neblaivūs, nėra kvaili ir suvokia savo klaidą. Tad kursai labiau reiklaingi ne tam, kad pasiekti nusižengusių vairuotojų sąmonę ir įrodyti, kad jie padarė blogai, o tam, kad sukelti diskomfortą, kurį vairuotojai patyrė per sugaištą laiką ir išleistus pinigus, kad daugiau tokios procedūros vairuotojai pakartoti nebenorėtų.

Egzaminų perlaikymas VĮ „Regitra“

Vairuotojams, praradusiems teisę vairuoti metams ir ilgesniam laikui, teks perlaikyti praktinį ir teorinį egzaminą VĮ „Regitra“.

Egzamino kaina, priklausomai nuo kategorijos, kurią norima laikyti, kainuoja apie 150 Lt. Vairuotojas su savimi turi turėti: galiojantį asmens tapatybės dokumentą bei galiojančią sveikatos patikrinimo pažymą, patvirtinančią, jog medikai leidžia asmeniui vairuoti. Šią pažymą išduoda bet kuri sveikatos priežiūros įstaiga. Privačiose klinikose ši pažyma kainuoja apie 35 Lt. Išlaikusiam egzaminus vairuotojui taip pat kainuoja naujas vairuotojo pažymėjimas, kuris kainuoja 49 litus.

Vairuotojo pažymėjimo grąžinimas anksčiau laiko

Praėjus ne mažiau, kaip pusei paskirtojo laiko, vairuotojai gali teikti prašymą nuobaudą paskyrusiam pareigūnui atsiimti sulaikytą vairuotojo pažymėjimą anksčiau laiko. Pareiškėjas su savimi turi turėti visus aukščiau nurodytus dokumentus, prašymą o taip pat rekomendaciją iš darbdavio arba visuomeninės organizacijos.

Pasak D. Šalomsko, vien dokumentų nepakanka. Vairuotojai, siekiantys susigrąžinti pažymėjimą anksčiau laiko, nuobaudos laikotarpiu turi būti nepadarę jokių teisės pažeidimų. O taip pat priduria, kad nuobaudą paskyręs policijos pareigūnas, spręsdamas ar grąžinti pažymėjimą anksčiau laiko, atsižvelgia ir į bendrą vairuotojo charakteristiką.

„Jei vairuotojas pusės metų nuobaudos laikotarpiu nepadarė jokių teisės pažeidimų, tačiau prieš tai nuolat pažeidinėjo kelių eismo taisykles, vargu ar pareigūnas priims nutarimą vairuotojo naudai“, - pranešime žiniasklaidai cituojamas D. Šalomskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)