„Šios derybos, jei jas taip galima pavadinti, nė kiek nepasistūmėjo į priekį“, - sakė už klimatą atsakinga EU komisarė Connie Hedegaard. Taip ji įvertino parengiamąsias Jungtinių Tautų (JT) derybas, įvykusias rugpjūčio 6 dieną Vokietijoje. Metų pabaigoje Kankune (Meksikoje) įvyks aukščiausio lygio vadovų derybos pasaulio klimato klausimu.

„Tokia prasta tendencija gali sužlugdyti ateinantį gruodį Kankune vyksiančią pasaulio klimato konferenciją – jeigu viskas bus taip pat, pasaulis nesulauks to, ko jis tikisi iš šios konferencijos“, - kalbėjo C.Hedegaard.

JAV savo ruožtu apkaltino kelias besivystančias šalis, kad jos nesilaiko Kopenhagos susitarimo – trijų puslapių dokumento, kuriame kelios valstybės jau besibaigiančioje JT klimato konferencijoje, vykusioje praėjusiais metais Danijoje, paskubomis surašė esminius su klimatu susijusius principus. Šis dokumentas net nebuvo priimtas.

JAV derybininkas Jonathanas Pershingas penktadienį pareiškė: „Tai man kelia didžiulį susirūpinimą. Deja, praėjusią savaitę ne kartą pamatėme, kad kai kurios šalys priešinasi tam, ko pasiekta Kopenhagoje - jos vis taikosi žengti žingsnį atgal.“

Vašingtone siekiama, kad besivystančios šalys laikytųsi turtingesnių šalių susitarimo ir smarkiai sumažintų anglies naudojimą pramonėje. JAV atstovai teigia, kad besivystantis pasaulis per daug pabrėžia kitų, o ne visų šalių įsipareigojimus, susijusius su išteklių naudojimo mažinimu.